pondělí 12. září 2011

Křehký koláč s ovocem a pudingovou pěnou


Pokud znáte polské "ptasie mleczko", tak si tento dezert zamilujete. Nadýchaná a lehoučká bílkovo-pudingová pěna totiž právě "ptasie mleczko" hodně připomíná. 
Recept je ze stránek Moje wypieki.

Suroviny na těsto:
650 g polohrubé mouky
375 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
8 žloutků
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce vody


V robotu utřeme všechny suroviny společně. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě částí v poměru 60 a 40%. Každou část zabalíme samostatně do potravinářské fólie a dáme zamrazit asi na 15 minut.

Na hlubší plech o velikosti 37 x 27 cm si položíme pečicí papír nebo jej vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Větší díl těsta nastrouháme na hrubším struhadle na plech. Těsto lehce přimáčkneme ke dnu a dáme na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Suroviny na pudingovou pěnu:
8 bílků
300 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového pudingu
1 sáček vanilkového cukru

200 ml slunečnicového oleje

500 g malin nebo borůvek
moučkový cukr na ozdobu


Během chladnutí těsta si ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme po lžicích krupicový a vanilkový cukr, poté pudingový prášek a jako poslední pomalinku přilijeme slunečnicový olej. Celou dobu směs šleháme elektrickým šlehačem při nejvyšší rychlosti.

Pěnu rozetřeme na vychladlé těsto a na ni položíme maliny špičkou dolů. Maliny trošku vmáčkneme do pěny. Nahoru nastrouháme na hrubším struhadle zbývající těsto.

Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem.






20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nic lepšího si po nedělním obědě nedovedu představit. A takové štěstí mě potkalo tuto neděli. Dobrý oběd, káva a skvělý zákusek. Zenon

Anonymní řekl(a)...

Jednoduché, skvělé - mňam. Lenka

Maryna řekl(a)...

Díky! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů.

Anonymní řekl(a)...

To vypadá úžasně, už se těším, jak budou maliny a hned vyzkouším:) Katka

Hana le Boulanger řekl(a)...

Můžu se zeptat, co potom děláš s tou kupou bílku, když je to z osmi vajíček? Na můj vkus je to přehnaně moc, ale to tak asi musí být, no....

Maryna řekl(a)...

Ty bílky se použijí na tu pěnu.

Anonymní řekl(a)...

Můj bude asi taky :-) vyzkoušeno tuto neděli, i s ostružinami výborné!! V pátek s ním pohostím gratulanty :-)

barakum řekl(a)...

Moc dobré, upravila jsem si množství na dortovou formu a vypadá to jako moc pěkný koláč/dort. Pečeno s ostružinami.

bududub řekl(a)...

Tak to je dezert zázrak. Chutná všem a je i docela snadný. Děkujeme moc :)

Unknown řekl(a)...

Dekuji za tento recept, kolac je vyborny, chutnal cele rodine, dnes byl s mraženymi malinami, a priste vyzkouším s merunkami ☺ Jeste jednou dekuji.

Anonymní řekl(a)...

Pekla jsem na narozeninovou oslavu. Koláč měl obrovský úspěch, všichni chtěly recept.

Unknown řekl(a)...

Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!

Unknown řekl(a)...

Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Beka řekl(a)...

Koláč jsem včera upekla s malinami a je naprosto luxusní!!! Děkuji za recept :)

Unknown řekl(a)...

Dobry den, vypada skvele a chci vyzkouset....Muzu se zeptat na prevodni klic pro dortobou formu? Ddekuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být, že koláč po upečení byl krásně vysoký a za hodinku spadl na poloviční výšku? Díky:-)

Maryna řekl(a)...

Netuším

Anonymní řekl(a)...

Je lepší tento koláč dělat den dopředu?

Maryna řekl(a)...

Ano, je lepší ho dělat den předem, aby se odležel. Maryna