Pokud znáte polské "ptasie mleczko", tak si tento dezert zamilujete. Nadýchaná a lehoučká bílkovo-pudingová pěna totiž právě "ptasie mleczko" hodně připomíná.
Recept je ze stránek Moje wypieki.
Suroviny na těsto:
650 g polohrubé mouky
375 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
8 žloutků
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce vody
V robotu utřeme všechny suroviny společně. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě částí v poměru 60 a 40%. Každou část zabalíme samostatně do potravinářské fólie a dáme zamrazit asi na 15 minut.
Na hlubší plech o velikosti 37 x 27 cm si položíme pečicí papír nebo jej vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Větší díl těsta nastrouháme na hrubším struhadle na plech. Těsto lehce přimáčkneme ke dnu a dáme na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Suroviny na pudingovou pěnu:
8 bílků
300 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového pudingu
1 sáček vanilkového cukru
200 ml slunečnicového oleje
500 g malin nebo borůvek
moučkový cukr na ozdobu
Během chladnutí těsta si ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme po lžicích krupicový a vanilkový cukr, poté pudingový prášek a jako poslední pomalinku přilijeme slunečnicový olej. Celou dobu směs šleháme elektrickým šlehačem při nejvyšší rychlosti.
Pěnu rozetřeme na vychladlé těsto a na ni položíme maliny špičkou dolů. Maliny trošku vmáčkneme do pěny. Nahoru nastrouháme na hrubším struhadle zbývající těsto.
Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem.
20 komentářů:
Nic lepšího si po nedělním obědě nedovedu představit. A takové štěstí mě potkalo tuto neděli. Dobrý oběd, káva a skvělý zákusek. Zenon
Jednoduché, skvělé - mňam. Lenka
Díky! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů.
To vypadá úžasně, už se těším, jak budou maliny a hned vyzkouším:) Katka
Můžu se zeptat, co potom děláš s tou kupou bílku, když je to z osmi vajíček? Na můj vkus je to přehnaně moc, ale to tak asi musí být, no....
Ty bílky se použijí na tu pěnu.
Můj bude asi taky :-) vyzkoušeno tuto neděli, i s ostružinami výborné!! V pátek s ním pohostím gratulanty :-)
Moc dobré, upravila jsem si množství na dortovou formu a vypadá to jako moc pěkný koláč/dort. Pečeno s ostružinami.
Tak to je dezert zázrak. Chutná všem a je i docela snadný. Děkujeme moc :)
Dekuji za tento recept, kolac je vyborny, chutnal cele rodine, dnes byl s mraženymi malinami, a priste vyzkouším s merunkami ☺ Jeste jednou dekuji.
Pekla jsem na narozeninovou oslavu. Koláč měl obrovský úspěch, všichni chtěly recept.
Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!
Zákusek je díky "mleczku" nádherně nadýchaný! Krásný na pohled i na chuť :-) Díky!
Koláč jsem včera upekla s malinami a je naprosto luxusní!!! Děkuji za recept :)
Dobry den, vypada skvele a chci vyzkouset....Muzu se zeptat na prevodni klic pro dortobou formu? Ddekuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být, že koláč po upečení byl krásně vysoký a za hodinku spadl na poloviční výšku? Díky:-)
Netuším
Je lepší tento koláč dělat den dopředu?
Ano, je lepší ho dělat den předem, aby se odležel. Maryna
Okomentovat