čtvrtek 1. září 2011

Lemon Meringue Pie


Lehký, svěží, hodně citronový koláč je sice trochu náročnější na přípravu, ale výsledný efekt stojí za tu námahu. Jako bonus je obří sněhová pusinka nahoře, mňam. Již nejednou jsem jej vyzkoušela a vždy zmizel během chvilky. Recept pochází z mého oblíbeného blogu Moje wypieki.

Suroviny
175 g hladké mouky
185 g másla
1 lžíce moučkového cukru
5 vajec
šťáva z jednoho pomeranče
125 ml šťávy z citronu
kůra ze dvou citronů
100 g moučkového cukru
4 lžíce bramborového škrobu
200 g cukru krupice


Těsto
Z mouky, 100 g změklého másla, 1 lžíce moučkového cukru a 1 žloutku vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme 1/2 hodiny vychladit v lednici.
Formu na koláč o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Na těsto položíme pečicí papír, na něj nasypeme keramzit nebo fazole, aby se těsto při pečení nenafouklo.

Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté sundáme pečicí papír a dopečeme ještě 20 až 25 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.

Citronová náplň 
V hrnci se silnějším dnem rozmíchat 2 lžíce škrobové moučky, 100 g cukru, kůru a šťávu z citronů. Pomerančovou šťávu doplníme do 200 ml vodou a rovněž přilijeme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme ze sporáku a vmícháme 85 g másla nakrájeného na menší kousky. Až se máslo rozpustí, tak do směsi vmícháme 3 žloutky a jedno celé vejce. Vrátíme na sporák na střední plamen a mícháme dokud směs nezhoustne. Horkou nalijeme na vychlazené křehké těsto.
Před potřením bílkovým sněhem necháme vychladit.

Bílkový sníh
Ušleháme 4 bílky a postupně přidáváme po lžících 200 g krupicového cukru. Jako poslední zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu. Sníh musí být hodně pevný.
Bílkovým sněhem potřeme citronový krém.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Bílková pěna musí být na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná.




2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den Maryno, prave jsem dopekla tento kolac, jaky ma byt na povrchu? Pusinka mi zhedla uz cca po 13 minutach a venku mi zvlhla, co delam spatne? Dekuji. Marcela

Maryna řekl(a)...

Marcelo, bílková pěna trochu zhnědne, ale neměla by moc, na povrchu musí být tvrdá a uvnitř měkká. Peču bez ventilátoru. Psala jsem to u Pavlov, tady ne, ale u bílkového pečiva je obzvlášť důležité si zjistit, jak peče Vaše trouba. Pokud peče víc, tak je lepší péct při nižší teplotě. Bílkové pečivo je docela náchylné.