středa 21. září 2011

Šarlotka



Ovocný, nejčastěji jablečný, koláč mající mnoho variací. Pečená varianta se prý jmenuje po Sophii Charlotte von Mecklenburg-Strelizt (1744-1818), manželce britského krále Jiřího III. Na její počest byla pojmenována také jihoafrická květina Strelitzia reginae. Recept na tuto šarlotku jsem našla na stránkách Moje Wypieki a trochu jsem si jej upravila. V Polsku do jablek přidávají skořici.

Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
200 g másla

2 žloutky
80 g moučkového cukru
8 g vanilkového cukru
1 lžíce sádla
1 lžíce octu
1 lžička prášku na pečení
3 lžíce kysané smetany


V robotu utřeme všechny suroviny společně. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě částí v poměru 60 a 40%. Každou část zabalíme samostatně do potravinářské fólie a dáme zamrazit asi na 15 minut.

Na hlubší plech o velikosti 37 x 27 cm si položíme pečicí papír nebo jej vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Větší díl těsta nastrouháme na hrubším struhadle na plech. Těsto lehce přimáčkneme ke dnu a dáme na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180°C. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Suroviny na jablečnou nádivku:
1,5 kg jablek (raději kyselejší)
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
5 lžic strouhanky
moučkový cukr na ozdobu


Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nastrouháme na hrubším struhadle. V misce promícháme jablka s cukrem, citronovou šťávou, skořicí a hřebíčkem. Jablečnou náplň necháme asi 15 minut stát, aby se uvolnila šťáva.

Předpečené těsto posypeme opraženou strouhankou, která zabrání tomu, aby těsto od jablek příliš mezměklo. Na strouhanku dáme jablečnou náplň. Nahoru nastrouháme na hrubším struhadle zbývající těsto.

Pečeme přibližně 60 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Koláč necháme trochu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.




4 komentáře:

Pája řekl(a)...

To vypadá skvěle. Možná mám větší chuť to zkusit než jablečný páj.

Anonymní řekl(a)...

Vaši šarlotku jsem zkoušela - velice křehké těsto, chuťově výborné, akorát manipulace s nakrájenými kousky musela být velmi opatrná. Máte moc krásné stránky, chodím se k vám inspirovat a určitě publikujte dál - umíte to na 1*!!

Maryna řekl(a)...

Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Mary, ta je naprosto boží!!! Se nemůžeme doma udržet!