neděle 4. září 2011

Sernik krakowski alias tvarohový koláč


Nejlepší varianta polského serniku, jakou znám. Díky mletí tvarohu, které je dost zdlouhavé a upatlané, a pečení ve vodní lázni je sice poněkud náročnější, ale fakt to stojí za to. Recept je ze stránky Moje Wypieki.

Křehké těsto:
170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
80 g změklého másla
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru


Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v lednici. Těsto rozválíme na dno menšího pekáčku nebo dortové formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170°C.

Tvarohová náplň:
1 kg měkkého tvarohu, nejlépe tučný
8 vajec
200 g krupicového cukru
100 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce bramborového škrobu
100 g rozinek naložených v rumu


1. Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku nebo ušleháme. Pomeleme-li jej, bude koláč jemnější a vláčnější.

2. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.

3. Máslo, 150 g krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh.

4. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků, bramborový škrob a rozinky.

5. Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme.

6. Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Koláč bude také vláčnější, pokud jej upečeme ve vodní lázni. Máme-li těsto v dortové formě s odnímatelným dnem, tak ji před pečením pořádně omotáme alobalem, aby se do formy nedostala voda. Pekáček nebo omotanou dortovou formu vložíme do většího hlubšího plechu, do něj nalijeme vařící vodu a celé vložíme do trouby.

7. Sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme a pootevřeme a sernik v ní necháme jednu hodinu chladnout.


Cukrová poleva:
3 lžíce sladké smetany
přesátý moučkový cukr
citronova kůra


Smetanu v misce utřeme s postupným přidáváním cukru na hladkou polevu, přimícháme citronovou kůru. Polevou potřeme vychladlý koláč.


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Takovou dobrotu jsem snad ještě nejedla...doufám, že bude nějaké pokračování- a nejen na blogu :) Jitka

Anonymní řekl(a)...

Musím také pochválit a navrhuji, aby Sernik krakowski v podání Mary nadále byl zván Sernik KRÓLEWSKI. Ještě teď při pohledu na obrázek si vybavuji neuvěřitelnou lehkost koláče, vláčnost a svěžest tvarohu. Srdečně zdraví a mlsně vzpomíná Helena

Maryna řekl(a)...

Díky moc, on i sernik królewski existuje, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že tato varianta z Małopolski je rozhodně lepší :-)

Anonymní řekl(a)...

Jo a kde se to da ochutnat??

Maryna řekl(a)...

To je těžko anonymovi poradit :-)

Anonymní řekl(a)...

Nic lepszego niema.

Maryna řekl(a)...

Też tak myślę :-)

Mother-to-be řekl(a)...

Myslíte, že nechat ho s pootevřenou troubou (předtím ve vodě, pak bez) celou noc byla velká chyba? Vytáhla jsem ho ráno totálně mokrý. Bohužel, tvaroh jsem si na něj dovezla z Polska, ale bohužel asi nedám ani polevu, jak je rozmáčený. Po upečení vypadal ok - možná té odcházející páry na něj bylo moc? díky za odpověď. Není to úplně levná recept, moc ráda bych věděla, kde jsem udělala chybu.

Maryna řekl(a)...

To nemůžete nechat celou noc stát ve vodě, po upečení se to vytáhne z vodní lázně a nechá se to chládnout hodinu v troubě. A taky musí být ta forma fakt dobře obalená alobalem.

Mother-to-be řekl(a)...

Vodu jsem samozřejmě vylila, forma alobalem utěstěněná byla. Jen se dopekl o půlnoci a už jsem jen nechala pooteřená dvířka trouby a šla spát. Šlo mi o to, zda to mohl způsobit fakt, že v troubě dochládal zbytek noci. že jsem jo nevyndala po té další hodině ven.

Anonymní řekl(a)...

Vpolsku nejlepe

Anonymní řekl(a)...

To je tak, když peče trouba v troubě...

Anonymní řekl(a)...

Asi nejvic se priblizuje Polskemu originalu! Diky!

Mother-to-be řekl(a)...

Tleskám vašemu ostrovtipu.