pondělí 10. října 2011

Hruškový koláč s gorgonzolou


Snoubení sladké šťavnaté hrušky s ostře pikantním sýrem a s vlašskými ořechy je tak dokonalé, že tomuto koláči neodolají ani zarputilí odpůrci sýrů s modrou plísní.

Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce vody

Z hladké mouky, másla, špetky soli a vody vypracujeme hladké těsto. Těsto je trochu tužší. Zabalíme je do fólie a necháme dvě hodiny odležet v ledničce. Těsto si můžeme připravit i den předem.

Formu na koláč o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Na těsto položíme pečicí papír, na něj nasypeme keramzit nebo fazole, aby se těsto při pečení nenafouklo.

Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté sundáme pečicí papír a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.

Náplň:
4 hrušky
150 g gorgonzoly
200 g mascarpone
sůl
pepř
tymián
3 lžíce vlašských ořechů
1 lžíce třtinového cukru

Hrušky omyjeme, osušíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do mascarpone nadrobíme gorgonzolu a spolu s jednou lžící nasekaných vlašských ořechů a trochou tymiánu vše promícháme.

Koláčový korpus potřeme sýrovou náplní a na ni poskládáme plátky hrušek. Posolíme, popepříme, posypeme zbytkem nasekaných vlašských ořechů a třtinovým cukrem.

Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud cukr nezkaramelizuje. Koláč můžeme podávat teplý i studený.




1 komentář:

Zenon řekl(a)...

K tomu se výborně hodí růžové víno. Vyzkoušeli jsme klaret z Frankovky 2008 pozdní sběr, Vinium V. Pavlovice. Skvělá kombinace.