pondělí 3. října 2011

Kynutý koláč se švestkami a mákem



Mám hrozně ráda kombinaci švestek nebo povidel a máku s kynutým těstem. Takový koláč je úplně nejlepší právě nyní na začátku podzimu, kdy dozrávají švestky a je čerstvý mák. Jednodušší verze je upéct koláč jen na plechu. Pokud chcete své blízké překvapit, můžete si s receptem pohrát a udělat lodičky podle obrázků níže. Z tohoto množství těsta jich bude 12 kusů, makovou náplň si připravte z poloviční dávky. V lodičkách je potřeba pod makovou náplní udělat uprostřed tak hluboký důlek, až je téměř vidět plech. Recept je opět ze stránek Moje Wypieki.

Kynuté těsto:
450 g hladké mouky
4 lžíce moučkového cukru
200 ml vlažného mléka
1 vejce
2 žloutky
70 g rozpuštěného másla
20 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
špetka soli

Pokud používáme čerstvé kvasnice, musíme nejprve připravit kvásek. Ve 200 ml vlažného mléka si rozmícháme jednu lžíci cukru a nadrobíme do něj kvasnice, přikryjeme utěrkou a necháme 5 minut naskočit.

Všechny ostatní suroviny mezitím dáme do mísy, přilijeme k nim kvásek a ručně pomocí vařečky nebo v robotu uhněteme vláčné a hladké těsto. Těsto v tomto receptu je trochu řidší. Dobře propracované těsto se odlepuje od stěn misky. Misku přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu. Necháme kynout dvě hodiny.

Vykynuté těsto rozprostřeme na hlubší plech 37 x 27 cm vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme opět 30 minut kynout.



Náplň:
200 g mletého máku
3 lžíce sekaných vlašských ořechů
150 ml mléka
6 lžic třtinového cukru
2 lžíce rumu
2 bílky
1 lžička mleté skořice
600 g švestek
2 lžíce povidel

Pomletý mák povaříme asi 5 minut s mlékem a cukrem v hrnci. Přimícháme k němu ořechy, skořici a rum. Do prochladlého máku opatrně zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Pokud máte rádi rozinky, můžete je do náplně také přidat.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky.

Na těsto rozetřeme makovou náplň, na ni rozložíme švestky řezem nahoru. Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Ke konci pečení si rozvaříme povidla. Ihned po vytažení upečeného koláče z trouby mašlovačkou potřeme švestky rozvařenými povidly.







3 komentáře:

zahrada mojí duše řekl(a)...

Vypadá to výborně a myslím, že hlavně má druhá polovička by byla nadšená, kombimaci máku a švestek miluje!

Eva L. řekl(a)...

Je výborný. Jak píšete, kombinace máku a švestek je skvělá

Maryna řekl(a)...

To mám radost