čtvrtek 20. října 2011

Švestkovo-citronový koláč


Velmi šťavnatý švestkový koláč z křehkého těsta, jemně vonící levandulí a citronovým krémem (lemon curd), završený sněhovou krustou. Nejlepší je vychladlý, kdy se v něm všechny chutě a vůně promísí.

Křehké těsto:
125 g změklého másla
150 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
1 lžíce vody

Všechny suroviny zpracujeme na vále nebo v robotu na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.

Poté těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm, tak aby zakrývalo i boky formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a dáme péct na 25 minut do trouby předehřáté na 190°C. Po upečení necháme půl hodiny vychladnout.

Náplň:
3 lžíce lemon curd (citronový krém)
500 g švestek
2 lžičky sušených levandulových květů
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu

Švestky odpeckujeme a rozkrájíme na menší kousky. Vychladlý korpus koláče potřeme citronovým krémem a posypeme jednou lžičkou levandule. Na krém poklademe švestky, pokud jsou sladké nemusíme doslazovat, a posypeme druhou lžičkou levandule.

Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh. Do sněhu postupně přidáváme po lžících 200 g krupicového cukru. Jako poslední zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu. Sníh musí být hodně pevný. Bílkovým sněhem překryjeme švestky.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Bílková pěna musí být na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.




4 komentáře:

LuckaM řekl(a)...

Po upečení pomerančového koláče jsem se vrhla na tento. Kombinace mě docela zajímala... No někomu to třeba může chutnat, u nás ale letěl do koše, nedalo se... :/

Maryna řekl(a)...

Možná by to chtělo spíše kurs pečení? Tato kombinace opravdu nemusí třeba chutnat všem, ale to se dá zjistit už podle ingrediencí.

Anonymní řekl(a)...

Maryno takova odpoved? Opravdu kurz peceni? To bych necekala, jsem ted z Vas dost zklamana teda....

Maryna řekl(a)...

Zklamaný Anonym?