středa 19. října 2011

Tvarohový koláč s dýní


Tvarohový koláč, který můžete udělat s jakoukoli dýní, já jej vyzkoušela s máslovou. Máslová dýně se chuťově výborně doplňovala s tvarohem. Koláč je časově hodně náročný na přípravu, protože se skládá z několika vrstev, a také na množství surovin. Pro výjimečnou příležitost stojí za to ten čas obětovat. Koláč je ze stránek Kwestia smaku.

Tvarohová náplň:
2 dcl dýňového pyré
500 g tvarohu
3 vejce
200 g slazeného kondenzovaného mléka
100 g 30% sladké smetany
30 g bramborového škrobu
1 sáček vanilkového cukru
2 špetky mleté skořice

Smetanová poleva:
180 g kysané smetany
2 lžíce moučkového cukru

Pomerančová poleva:
150 g pomerančového džemu s kůrou
3 lžíce vody

Dýňové pyré můžeme připravit i den předem. Na 2 dcl pyré je potřeba asi 500 g syrové dýně. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostičky, položíme na pečící papír a pečeme jednu hodinu v troubě předehřáté na 200°C. Dýni rozmixujeme dohladka se 100 g sladké smetany.

Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku, aby byl koláč hladký a jemný. Lépe je použít tučnější tvaroh balený v kostkách.

Žloutky a bílky oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V robotu utřeme žloutky s kondenzovaným mlékem, tvarohem, bramborovým škrobem, vanilkovým cukrem a skořici. Opatrně ručně vmícháme do tvarohové hmoty sníh z bílků.

Podklad koláče:
75 g másla
75 g hořké čokolády
50 g moučkového cukru
2 vejce
60 g hladké mouky
hrst sekaných ořechů nebo mandlových lupínků

V rendlíku rozpustíme za stálého míchání máslo a čokoládu. Necháme trochu vychladnout a do směsi zamícháme vejce a cukru. Za stálého míchání přisypáváme mouku a ořechy, mícháme asi minutu, dokud se všechny suroviny pořádně nepromísí.

Těsto vložíme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Na předpečené těsto ihned nalijeme připravenou tvarohovou náplň a dáme opět péct do trouby. Nejdříve pečeme dalších 15 minut při teplotě 180°C, poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme 1½ hodiny. Po upečení na tvarohovou náplň rozetřeme kysanou smetanu, kterou jsem rozmíchali s cukrem a dáme opět péct na 15 minut do trouby na 120°C.

V rendlíku rozvaříme pomerančovou marmeládu s vodou. Poté, kdy se zapeče na koláči smetanová poleva, koláč vytáhneme z trouby a ihned jej potřeme rozvařenou marmeládou.

Koláč necháme do druhého dne odležet. Můžeme podávat politý karamelovou polevou.




4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

právě teď ho jím... a myslím, že už žádnej jinej jíst nechci!! :-) ... vlastně bych ani nespočítala kolik Tvých receptů jsem už vyzkoušela, zopakovala a kolika lidem chutnaly... a taky jsem se díky Tvému blogu naučila jíst mák :-D (ten makovec s hruškama, makový dort, a tak daaal).
Díky za tak úžasný blog, ať se daří :-) Elis

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, včera jsem ho upekla, jen místo pomerančové marmelády jsem udělala lemon curd, taky dle tvého receptu a sklidila jsem téměř "standing ovations" :D Takže opět díky moc, s tvými recepty nikdy nešlápnu vedle, pokaždé je to jiná laskomina :) Jita

Lenka řekl(a)...

Upekla jsem tento dortík a už asi jiný dělat nebudu je luxusní Lenka

Lenka řekl(a)...

Upekla jsem tento dortík a už asi jiný dělat nebudu je luxusní Lenka