středa 9. listopadu 2011

Arašídovo-karamelová kolečka


Sen jižanského vojáka! Kolečka z křehkého těsta ovoněná pomerančem, zdobená ořechy zalitými v karamelu. Zkoušela jsem je zatím pouze s buráky alias arašídy, ale dobré budou určitě i s jinými ořechy, klidně i směsí. Důležité je, aby ořechy nebyly posekané příliš na jemno.

Na 40 kusů potřebujeme:
80 g změklého másla
150 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 pomeranč
špetku soli
100 g krupicového cukru
100 g vyloupaných buráků
2 lžíce medu nebo zlatého sirupu


Těsto

Z dobře omytého pomeranče si nastrouháme kůru (pouze oranžovou část, bílá je hořká). Mouku, máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a pomerančovou kůru smícháme a vypracujeme těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.

Ztuhlé těsto rozválíme na pomoučeném vále na šířku 4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3,5 cm. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, můžeme těsně vedle sebe, kolečka nezvětší svůj objem.

Pečeme 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 170°C. Necháme vychladnout na roštu.

Burákovo-karamelová směs

Buráky nasekáme na menší kousky. Za stálého míchání roztopíme na pánvičce krupicový cukr, zmírníme plamen na minimum. Do roztopeného cukru přidáme 2 lžíce medu, aby karamel nebyl moc tvrdý, a buráky. Vše pořádně zamícháme.

Velmi rychle lžičkou klademe směs na vychladlá kolečka. Pokud Vám karamel ztuhne, můžete jej opět ohřát a rozpustit, ale velmi opatrně, karamel se rychle pálí. Zbylou směs nevyhazujte, rozetřete ji na pečicí papír, nechte ztvrdnout a potom ji můžete nasekat na ozdobu pohárů, zákusků atd.

Necháme odležet minimálně do druhého dne, kdy těsto změkne.




Žádné komentáře: