úterý 1. listopadu 2011

Tomatový Tarte Tatin


Rychlý a jednoduchý slaný zeleninový koláč. Za hodinu je vše hotové. Pokud použijete místo křehkého těsta listové, tak vše ještě urychlíte. Recept jsem si trochu upravila, jeho originál najdete v aplikaci The Photo Cookbook.

Suroviny:
105 g másla
1 lžíce třtinového cukru
350 g cherry rajčat
1 stroužek česneku
2 lžičky bílého vinného octa
150 g hladké mouky
1 lžička sušeného provensálského koření
1 lžíce čerstvých posekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn)
2 lžíce studené vody
sůl
pepř

1. Z hladké mouky, 80 g másla, 3 špetek soli, oregana a 2 lžic vody vypracujeme těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 15 minut ztuhnout do mrazničky.

2. Rajčata rozpůlíme. Na pánvi rozpustíme 25 g másla, přidáme lžíci třtinového cukru a necháme jej za stálého míchání zkaramelizovat. Pánev sejmeme z plamene, rychle do karamelu vložíme rajčata, rozdrcený česnek a vinný ocet. Rajčata v této směsi opatrně obalíme a na středním plameni restujeme necelých 5 minut.

3. Rajčata přeneseme do zapékací mísy o průměru 27 cm, tak aby byla řezem dolů. Přelijeme je šťávou z pánve.

4. Z těsta si vyválíme plát trochu větší než je průměr zapékací mísy. Rajčata překryjeme těstem, okraje těsta trochu podehneme dolů ke dnu misky.

5. Pečeme cca 25 minut v troubě předehřáté na 200°C. Po upečení necháme koláč pět minut odpočinout a potom jej vyklopíme z mísy a ihned podáváme.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Měla jsem to štěstí, že jsem tu dobrotu mohla včera ochutnat. Rozhodně nedoporučuji experimentovat s lístkovým těstem, proces se sice urychlí, ale ztratí se jemná chuť bylinkového těsta a především jeho křehkost! matka Jitka