neděle 18. prosince 2011

Ořechové mušličky


Recept na ořechové mušličky jsem si přivezla také z Bavorska a od té doby je děláme každé Vánoce. Dělí se totiž o první příčku s rohlíčky Dana. Mušličky jsou úžasně křehké a opravdu plné ořechů, které jsou nejen součástí těsta, ale i náplně.

Těsto
300 g hladké mouky
100 g jemně mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 vejce
200 g másla

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Během chlazení těsta připravíme náplň do mušliček.

Náplň
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy
120 g moučkového cukru
40 g jemně mletých vlašských ořechů
40 g jemně mletých lískových ořechů
70 g půlek lískových ořechů
70 g na hrubo nasekaných vlašských ořechů
70 g čokoládových vloček nebo hořké čokolády nasekané nahrubo

moučkový cukr na obalování

Z bílu ušleháme sníh a postupně do něj zašleháme citronovou šťávu a moučkový cukr. Vařečkou do bílku opatrně zamícháme všechny ořechy a čokoládu.

Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Na každé kolečko položíme náplň a přehneme je na půlku. Okraje k sobě přitlačíme. Těsto moc nepodsypáváme, aby zůstalo křehké. Vůbec nevadí, pokud se Vám vytvoří na povrchu mušliček nějaké praskliny, náplň během pečení nevyteče a po obalení v cukru nebudou vidět.

Klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Po vytažení z trouby necháme lehce vychladnout na roštu a obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Zbylou náplň můžete upéct rozetřenou na plechu vyloženém pečicím papírem a následně ji použít třeba k výrobě kuliček.




6 komentářů:

Jitka řekl(a)...

Ty jsou neodolatelné!

Anonymní řekl(a)...

Tak na toto cukrovíčko jsem se hodně těšila. Ale moc se nepovedlo.Jsou docela tvrdé. Tak nevím co jsem udělala špatně. Lenka

Maryna řekl(a)...

Ony se do Vánoc rozleží, i když by neměly být moc tvrdé už po upečení.

Anonymní řekl(a)...

Měla jste pravdu. Změkly a jsou skvělé.

Maryna řekl(a)...

Tak to jsem ráda.

Anonymní řekl(a)...

I u nás bylo na Vánoce tohle cukroví podle Vašeho receptu. Výborné po upečení a po rozležení skvělé. Určitě budu péct každé Vánoce ... ořechy a čokoládu mám totiž moc ráda a tohle je ideální kombinace! Moc děkuji za receptík a přejí hodně úspěchů, jsem Vaší stálou ... a častou ... návštěvnicí :-)!
Marta