pondělí 19. prosince 2011

Polentové sirky


Mám děsně ráda sušenky s polentou, ta totiž krásně křupe mezi zuby! Na tyto polentové sirky jsem využila receptu Marthy Stewart na Italské polentové sušenky, který jsem přizpůsobila pro oblíbený druh vánočního vytlačovaného cukroví.

Těsto

300 g hladké mouky
130 g polenty
230 g másla
140 g krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce citronové kůry
½ lžičky soli
případně dle chuti 1 lžička vanilkového aroma

V míse utřeme máslo do pěny (asi 2 minuty), za stálého míchání přisypeme cukr a dále třeme, až se suroviny dokonale spojí (další cca 3 minuty). Přidáme vejce, žloutky a citronovou kůru a zapracujeme do těsta. Nakonec do mísy přidáme mouku, polentu a sůl a vše dokonale promícháme. Vznikne tuhé těsto.

V receptu je uvedeno, že se má směs vložit do zdobícího sáčku s větší špičkou, ale já použila nástavec tvořítko cukroví na masový mlýnek, na kterém jsem nastavila menší otvor. Obávám se, že sáčkem by šlo těsto vytlačovat velmi špatně.
Z mlýnku odkrajujeme tyčinky dlouhé 3 cm, které klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech.

Pečeme přibližně 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.


Čokoládová poleva

80 g hořké čokolády (může být s chilli)
20 g ztuženého tuku

Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Jeden konec každé tyčinky namáčíme v čokoládě, klademe na rošt a dáme ztuhnout na chladnější místo.




4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V tomto receptu používáte polentu instantní nebo normální? Lenka

Maryna řekl(a)...

Ano, instantní polenta.

Unknown řekl(a)...

Musí být tolik toho másla?

Maryna řekl(a)...

Pokud je chcete opravdu křehké, tak ano.