pátek 9. prosince 2011

Pomalu pečená kachna se zelím a hrnkovým knedlíkem


Pomalu pečená kachna nebo husa se nám doma vždy povedla. Není vysušená a jde krásně od kosti. Při pečení přes noc nemusíte mít opravdu strach, že se připálí. Kachna se konfituje - peče při velmi nízké teplotě ve vlastní šťávě a tuku. Jako přílohu jsme zvolili hlávkové zelí a hrnkový knedlík. Můžete vyzkoušet i dýňové zelí.



Pomalu pečená kachna

1 kachna
sůl
kmín

Kachnu omyjeme a případně důkladně očistíme od zbytků peří. Kachnu položíme do pekáče, nasolíme zvenčí i uvnitř a dobře ji posypeme kmínem. Podlijeme 3 dcl vody a přikryjeme pokličkou nebo dobře obalíme alobalem. Na celou noc  (10 hodin) vložíme do trouby zapnuté na 80°C.  Kachnu není potřeba během noci kontrolovat.

Ráno sejmeme z pekáče pokličku nebo alobal, troubu zapneme na 180°C a za občasného potírání výpekem pečeme ještě 1½ hodiny, tak aby kachna získala zlatohnědou barvu. Do výpeku můžeme přimíchat med a pomerančovou šťávu.



Hlávkové zelí

½ hlávky zelí
1 cibule
2 lžíce oleje nebo sádla
ocet, sůl, pepř, kmín

Zelí nakrouháme, cibuli jemně nakrájíme. Na oleji, na sádle nebo na drobně nakrájené slanině zpěníme cibuli, přidáme zelí, podlejeme trouchou vody s octem, osolíme a okmínujeme. Krátce pod pokličkou podusíme, dokud zelí nezesklovatí. Dochutíme solí a pepřem.



Hrnkový knedlík

220 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 vejce
2 rohlíky
sůl
2 lžíce nasekané petrželky

Oddělíme žloutek od bílku. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Tři větší hrníčky nebo plecháčky vymažeme olejem nebo sádlem.

V misce smícháme hrubou mouku s mlékem a žloutkem. Přidáme sůl podle chuti, nakrájené rohlíky a nasekanou petrželku. Do směsi opatrně zamícháme bílek a naplníme ji do hrníčků, tak aby byly plné ze ⅔, během vaření nabydou. Hrníčky opatrně vložíme do vroucí vody, tak aby do nich nenatekla voda. Přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut.


Zda je knedlík dobře uvařený, vyzkoušíme na špejli, pokud na ní nic neulpí, můžeme hrníčky vytáhnout z vody.

Knedlíky necháme v hrníčcích trochu vychladnout a poté je vyklopíme. Nakrájíme je na plátky a ihned podáváme.




14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kachna je dokonalá,moc děkuji za skvělý recept.:-)

Maryna řekl(a)...

Díky za pochvalu a komentář.

Anonymní řekl(a)...

Perfektní, povedla se podle Vašeho receptu báječně! Děkuji!

Maryna řekl(a)...

Tak to je skvělé, díky za komentář!

Anonymní řekl(a)...

no kačenka byla po nočním opalování v troubě ve skvělé kondici a druhý den v poledne byla pochoutkou na stole. Díky za návod.

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, jestli kachnu pokládáte na prsa nebo na záda?
Děkuji :-)

Maryna řekl(a)...

Hřbetem dolů

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, v neděli upeču.

Anonymní řekl(a)...

Jeste je dobre potrit i kachnu medem. U nas tento zpusob peceni pouzivam i na veprove nebo kure. Hezky den IZajda 30

Maryna řekl(a)...

S medem je skvělá, těch variací je mnoho, toto je jen ten nejzákladnější návod.

janavalovesgarden řekl(a)...

Kachnu už nikdy jinak! Byla naprosto dokonalá i s klasickou kombinací bramborový knedlík + červené zelí.
Jako dezert jsem upekla Vaší mini pavlovu - úžasná sladká tečka... Díky Vám jsme měli skvělý nedělní oběd.

Maryna řekl(a)...

díky

Unknown řekl(a)...

Dnes peču ,Děkuji za recept.

michal řekl(a)...

Ta vypadá fakt moc dobře. Já vždycky říkám, že vaření ani pečení nejde uspěchat. Takže kachnu dělám přes noc, husu klidně 24 hodin. A to je potom lahůdka a všichni se oblizují. A kachnu samozřejmě s jablky a husu na švestkách. Parádně nasládlá chuť a když se k tomu přidá domácí houskový knedlík s těstem z hnětače, tak to je fakt lahůdka. :)