neděle 22. ledna 2012

Fašankové kokardy s pivem čili Boží milosti



Fašanek, masopust či karneval je období mezi svátkem Třech králů a Popeleční středou. Lidé se v tomto čase připravovali na předvelikonoční čtyřicetidenní půst, a tak se s ním pojí i některá kaloricky vydatná jídla. Prosperitu v pozdějším období měla zajistit především jídla z vajec a smažené pečivo - koblihy a Boží milosti. 


Boží milosti se smaží z tuhého nekynutého těsta a mají mnoho regionálních názvů, jako například přesňáky, křupance, křehotiny, brány, listy. Tyto názvy vycházejí z vlastností nebo tvarů tohoto pečiva, které je velmi křehké a křupavé. S obdobou Božích milostí se můžeme setkat i jinde v Evropě - v Polsku to jsou faworki, v jižním Bavorsku Hasenöhrl, v Provence Oreillettes.


Na Boží milosti existuje nepřeberné množství receptů, tento je zajímavý přidáním světlého piva do těsta. Příprava těsta směle nahradí návštěvu posilovny, je totiž celkem fyzicky náročná. Výpomoc několika silných rukou se bude určitě hodit při vytloukání těsta, které je důležité pro to, aby na usmažených božích milostech byly ty správné puchýřky.



Suroviny
500 g hladké mouky
5 žloutků
2 lžičky octa
1 lžička másla
250 ml světlého piva
špetka soli

olej na smažení
moučkový cukr

Mouku prosejeme, přidáme k ní žloutky, ocet, máslo, pivo a špetku soli a vypracujeme těsto. Trvá to docela dlouho, těsto musí být vláčné a pružné, pokud je příliš suché, můžeme do něj přilít trochu piva.

Dalších 20 minut těsto vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se na něm začnou tvořit puchýřky a praská pod rukama. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.

Těsto rozválíme na co nejtenčí placku, snažíme se ji co nejméně podsypávat moukou a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Každé kolečko uprostřed stlačíme k sobě, čímž vznikne mašlička.

Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje rozehřátého na 175°C. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí. Ostatně jak chutnají druhý den se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet :-)





2 komentáře:

Zenon řekl(a)...

Boží milosti byly skvělé a mám námět na další díl blogu. Koblihy!!!

Zenon řekl(a)...

Námět byl akceptován a uskutečněn v sobotu. Koblihy byly "jedna báseň". Těšte se jejích umístění na blogu!