úterý 10. ledna 2012

Kakaové palačinky s tvarohem, grilovaným ananasem a limetkovou polevou


Asi si říkáte, proč sem dávám recept na takové jednoduché jídlo, jako jsou palačinky. Dokud jsme doma neudělali palačinky podle tohoto receptu, tak jsme vždycky do těstíčka různě přisypávali mouku nebo přilévali mléko, než se palačinky přestaly trhat při smažení. Od té doby, co jsme poprvé vyzkoušeli, tehdy ještě malí spolu s bratrem, palačinky snů z Kuchařky Kačera Donalda od Walta Disneye (ano, čtete správně!), tak děláme jen tyto. Pokaždé se podaří hned napoprvé a díky minerální vodě v těstíčku jsou krásně nadýchané. Vůbec Kuchařka Kačera Donalda byla u nás dětí hodně oblíbená a uvařili jsme podle ní snad všechno. Takové horolezecké sušenky byly přímo hit! Obliba jde poznat také podle omšelosti této kuchařky :-). 
Recept jsem upravila na menší porci, toto množství je na 12 palačinek a přidala jsem do nich kakao, takže palačinky vytvářejí hezký barevný kontrast s tvarohovou náplní.

Palačinky

2 vejce
340 ml mléka
½ lžičky soli
150 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžíce minerálky

Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Za stálého šlehání postupně přisypeme mouku a kakao a na závěr přidáme lžíci minerálky. Vzniklé těsto necháme 30 minut odstát.

Plochou nízkou pánev potřeme trochou másla a dobře ji nahřejeme. Na pánev lijeme tenkou vrstvu těsta tak, aby pokrylo celou plochu pánve. Jakmile se začnou na palačince tvořit malé dírky, obrátíme ji a ještě chvíli ji smažíme. Pokud chceme palačinky podávat teplé, odkládáme je na nahřátý talíř a přikrýváme velkou pokličkou. Palačinky plníme oblíbenou náplní.


Grilovaný ananas

1 menší ananas
třtinový cukr

Protože je zima, použijeme ke grilování troubu, kterou nastavíme na nejvyšší teplotu (220°C).
Ananas oloupeme, vykrojíme z něj střed a nakrájíme na kolečka silná 5 mm. Plátky ananasu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Každé kolečko trochu posypeme třtinovým cukrem. 
Plech vložíme do trouby, já jej nedávám na nejvyšší příčku, aby se ananas negriloval příliš rychle. V troubě jej necháme 5 a ž 10 minut, dokud nezačne zlátnout.


Tvarohová náplň

250 g měkkého tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru

Tvaroh ušleháme s moučkovým cukrem. Zvlášť si ušleháme smetanu a lehce ji zamícháme do tvarohu.

Polovinu palačinky potřeme tvarohovou náplní, na ni položíme kousky ananasu a přehneme ji na čtvrtinu. Ozdobíme smetanovo-limetkovou polevou.

Smetanovo-limetková poleva

3 lžíce smetany na šlehání
1 limetka
asi 3 lžíce přesátého moučkového cukru

Smetanu v misce utřeme s postupným přidáváním cukru na hladkou polevu, přimícháme limetkovou kůru a šťávu. Mícháme dokud poleva nezačne tuhnout.




4 komentáře:

Arkadina řekl(a)...

Chodím se sem často kochat. Krásné fotky nádherného jídla, člověk by se do toho hned pustil.

Maryna řekl(a)...

Díky moc za pochvalu! Snad se budete kochat i nadále.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, máte úžasné recepty :)... Narazila jsem na vaši stránku až dnes, hledám totiž jeden recept z knihy Kačera Donalda, máte ji ještě? :D

Maryna řekl(a)...

Ano, stále ji mám.