pátek 20. ledna 2012

Šunková hnízda plněná vejcem a hlívou ústřičnou


Ježíšek mi nadělil krásné francouzské fialové zapékací misky - ramekiny  - a při chystání nedělní snídaně byla konečně příležitost je vyzkoušet. Připravila jsem jednak šunková hnízda plněná dušenou hlívou ústřičnou a vejcem, jednak hnízda z toustového chleba plněná lososem a vejcem. Dnes přidávám recept na ta šunková. Příprava není pracná a zdlouhavá a výsledek přitom vypadá efektně.

Na 4 porce potřebujeme:
8 plátků šunky
200 g hlívy ústřičné
4 vejce
sýr Gran Moravia
trochu másla
sladká smetana
menší cibule
sůl, pepř, celý kmín

toustový chléb

Nejprve musíme podusit hlívu ústřičnou. Nakrájíme oloupanou cibuli na drobno a necháme ji zesklovatět na trošce másla, následně k cibuli přidáme hlívu ústřičnou nakrájenou na menší kousky, trochu kmínu, soli a mletého pepře (podle chuti). Podlijeme trochou vody a za občasného míchání ji podusíme asi 5 minut.

Čtyři ramekiny vymažeme trochu máslem. Do každého vložíme dva plátky šunky tak, aby zakrývaly dno i okraje. Na šunku dáme dvě lžičky podušené hlívy, do každého ramekinu vyklepneme opatrně jedno vejce (aby se neroztekl žloutek). Vejce trochu posolíme a opepříme. Na vejce nastrouháme pár hoblinek sýru Gran Moravia a nalijeme dvě lžičky sladké smetany.

Ramekiny naskládáme na hlubší plech, vlijeme na něj horkou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Troubu pouze s horním pečením nahřejeme na 200°C. Dáme péct na 13 až 15 minut do trouby na nejvyšší příčku. Po upečení by měly být žloutky ještě částečně tekuté.

Podáváme ihned, můžeme i přímo v ramekinech, například s opečenými tousty.






Žádné komentáře: