úterý 31. ledna 2012

Varšavské koblihy



Další fašankovou klasikou, která měla přinést lidem zdroj blahobytu v období předvelikonočního půstu, jsou smažené koblihy. Toto kaloricky vydatné pečivo se jedlo v celém masopustním období, ale nejvíce samozřejmě na fašankové úterý, kterým končil čas bujarého veselí, tanečních zábav a přejídání. V ten den probíhaly obřadní obchůzky, ta z Hlinecka se dostala dokonce na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, a fašankové zábavy s pochováváním basy, což bylo symbolickým koncem masopustu.


Recept na varšavské koblihy (pączki warszawskie) je z kuchařky W staropolskiej kuchni Marie Lemnis a Henryka Vitry. V Polsku koblihy nejčastěji plní džemem z okvětních lístků růže, polévají je cukrovou polevou a zdobí kandovanou pomerančovou kůrou. Nejvíce koblih spořádají na tzv. "tłusty czwartek", což je poslední čtvrtek před Popeleční středou. Nejlepší prý mají ve známé varšavské cukrárně A. Blikleho.




Suroviny
500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
42 g droždí
8 žloutků
50 ml mléka
250 ml vlažné sladké smetany
150 g rozpuštěného vlažného másla
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička strouhané citronové kůry
⅓ lžičky soli
50 ml rumu

povidla nebo marmeláda
olej a pokrmový tuk na smažení

Nejprve musíme připravit kvásek. Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci moučkového cukru a nadrobíme do něj kvasnice. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut nakynout.

Do mísy přesejeme mouku a cukr, přidáme sůl, vanilkový cukr, žloutky, sladkou smetanu, máslo, citronovou kůru, rum a na závěr kvásek. Ručně pomocí vařečky nebo v robotu uhněteme těsto, které by mělo být elastické a lesklé. Zda je dobře uhnětené, poznáme podle toho, že se odlepuje od stěn mísy a tvoří se na něm vzduchové bubliny. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto dáme na dvě hodiny kynout na teplejší místo.

Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky po 40 g, z každého kousku uděláme placičku, kterou naplníme lžičkou povidel a okraje spojíme. Vytvoříme kuličku, kterou trochu zploštíme a spojem ji položíme na lehce pomoučený vál. Koblížky přikryjeme utěrkou a necháme je opět kynout, dokud nezískají dvojnásobný objem.

V širším kastróle nebo ve fritéze rozehřejeme olej na 180°C. Olej můžeme namíchat i se ztuženým pokrmovým tukem a musí ho být tolik, aby v něm koblihy mohly volně plavat. 
Koblihy smažíme z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je necháme oschnout na papírové utěrce.

Podáváme lehce pocukrované moučkovým cukrem nebo polité cukrovou polevou a ozdobené kandovanou pomerančovou kůrou. Z tohoto množství těsta je asi 25 koblih.

Cukrová poleva
100 g moučkového cukru
2 lžíce vody
2 lžíce rumu

Moučkový cukr přesejeme a utřeme jej s vodou a rumem na hladkou polevu. Poléváme vychladlé koblihy.



1 komentář:

Zenon řekl(a)...

Ohromné! Sladké, vláčné, dobře propečené, plné chutné nádivky a masné tak, jak koblihy mají být.