pátek 17. února 2012

Fašankové koblihy


Blíží se fašankové úterý a sním i konec masopustu a tak přidávám recept ještě na jedny koblihy. Opět je to luxusnější verze koblih, obdobně jako ty varšavské, holt to větší množství žloutků a smetana jim dodávají lepší chuť. Svěžest jim zase dodává jogurt přidaný do těsta.

Ingredience na 30 koblih
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
100 g másla (rozpuštěného a prochladlého)
50 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
6 žloutků
1 vejce
100 ml plnotučného mléka
100 ml sladké smetany
70 g bílého jogurtu
30 g čerstvých kvasnic
30 ml lihu nebo rumu
strouhaná pomerančová kůra z jednoho pomeranče

povidla
moučkový cukr na ozdobu
sádlo nebo ztužený pokrmový tuk na smažení


Všechny suroviny si nachystejte - nejlépe na jedno teplejší místo - asi hodinu předem, aby měly stejnou teplotu. Těsto potom lépe kyne.

Nejprve připravíme kvásek, mléko v kastrólku lehce ohřejeme, rozmícháme v něm 20  g moučkového cukru (1 lžíce) a nadrobíme do něj kvasnice. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut naskočit.

Mezi tím prosejeme mouku a cukr, do mouky zamícháme špetku soli, aby se nedotýkala kvasnic, přidáme žloutky a jedno vejce, máslo, smetanu, jogurt a nakonec připravený kvásek a uhněteme těsto. Postupně během hnětení přiléváme do těsta alkohol. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Hotové těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo, kde není průvan. Těsto by mělo nakynout do dvojnásobného objemu (asi 1 hodinu).

Vykynuté těsto rozválíme na plát široký asi 0,5 cm. Na jedné polovině těsta sklenicí naznačíme kolečka, do středu každého kolečka dáme jednu lžičku marmelády nebo povidel, přehneme druhou polovinou těsta a sklenicí vykrajujeme koblihy. Po jejich obvodu musí být těsto všude spojené, aby z nich při smažení nevytekla marmeláda.
Vykrojené koblihy odkládáme na lehce pomoučené teplejší místo, přikryjeme je utěrkou a necháme je opět kynout, dokud se jejich objem nezdvojnásobí. Dobře nakynuté koblihy lépe plavou v tuku a vytvoří se na nich charakteristické světlé prstence.

V širším kastróle nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo ztužený pokrmový tuk na 160°C, tak aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je necháme oschnout na papírové utěrce.

Nejlépe chutnají úplně čerstvé, ještě trochu teplé, pocukrované moučkovým cukrem.



16 komentářů:

Vanda řekl(a)...

ach....velice fotogenické koblihy. To bude těmi žloutky a smetanou...

Maryna řekl(a)...

Tvá reakce mě vždy pobaví :-)

Zenon řekl(a)...

Fašánku, fašánku, už je ťa na mále.... a koblihů také. Byly přímo fantastické.

Jitka řekl(a)...

Potvrzuji, že byly luxusní a neodolatelné.

Anonymní řekl(a)...

Doma je děláme podle starého receptu naší babičky:

http://recepty.jiribures.cz/moucniky/koblihy/

Maryna řekl(a)...

Pěkný blog. Také občas objevuji (oživuji) staré recepty po babičce.

Madla řekl(a)...

Bože můj, ačkoli koblihy moc nemusím, tyhle vypadají nádherně! nadýchaně jako peřinka s báječnou povidlovou náplní. Na to se nedá říct nic jiného, než ... že je Maryna děsný provokatér, který mě nakonec přinutí ke smažení, i když smažení z duše nesnáším :-)

Maryna řekl(a)...

Madlo, a to právě sepisuji recept na další! Tentokrát od Sachera. Kvůli Tobě se možná ještě pokusím do konce fašanku vyzkoušet jedny pečené ze Švédska.

Anonymní řekl(a)...

můžu se jen zeptat, jogurt se dává do těsta spolu se smetanou? V surovinách je uveden, ale v postupu jej nemůžu najít, nebo jsem jen slepá? :-)

Maryna řekl(a)...

Díky za upozornění, nějak mi to v textu vypadlo, ano, jogurt se dává zároveň se smetanou.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu udělat koblihy den předem (večer bych je udělala a po obědě by se jedly) nebo si udělat předem alespoň část receptu, abych to ráno nedělala celé. Předem děkuji za odpověď :)

Maryna řekl(a)...

Můžete je udělat den předem, ale moc to nedoporučuji, kynuté těsto je nejlepší čerstvé. Zvlášť koblihy jsou skvěle ještě vlažné.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, chcem sa opytat ci mozem pouzit susene drozdie akano tak potom kolko a ci tiez s nim urobit kvasok. Dakujem Veronika

Maryna řekl(a)...

Dobrý den, samozřejmě můžete použít i instantní droždí, na jeho obalu je i uvedeno, na kolik mouky je. V tomto případě bych dala celý pytlík, tedy 10 g.

Unknown řekl(a)...

Dobry den, vydrzi testo, kdyz si ho pripravim vecer, necham kynout pres noc a zacnu zpracovavat az rano? Moc dekuji za odpoved

Maryna řekl(a)...

Těsto je lepší dělat před smažením. V ledničce by mohlo překynout a není to potom už ono.