úterý 7. února 2012

Hasenöhrl - bavorské Boží milosti


Boží milosti se v období masopustu nesmaží jen u nás, ale také například v jižním Bavorsku a z rakouské strany k němu přiléhajícím Salzbursku. Zde se obdoba naších Božích milostí jmenuje Hasenöhrl - zaječí uši, to podle jejich tvaru.

Hasenöhrl jsem ochutnala na horské boudě u Dienten am Hochkönig, kde jsem navštívila slavnost zahánění dobytka z vysokohorských pastvin na zimu do údolí. Tato slavnost - Almfest zum Almabschied - se koná každoročně koncem září na salaši Bürgel-Alm. V sobotu nazdobí kravské hlavy květinami a zelenými ratolestmi spletenými třeba do tvaru kříže, koruny, zvonce nebo 
klíče, který symbolizuje uzavírání Almy (vysokohorské pastviny), a ženou je slavnostním průvodem do vesnice v údolí, kde je dobytek ustájen na zimu. Zatímco pastýři zdobí krávy, koná se u salaše taneční zábava a diváci mohou ochutnat místní speciality. Jednou z nich jsou právě Hasenöhrl, které se zde jedí buď na sladko s jablečným pyré nebo na slano se salátem z kysaného zelí. Tradičně je zde vyrábějí jen ve tvaru čtverce a do těsta nedávají cukr.

Druhý den (v neděli) slavnost pokračuje v obci. Kněz požehná korunu spletenou z obilných klasů - obdobu našeho dožínkového věnce - a děkovný průvod s ní projde obcí do kostela.



Slavnost Almabschied 23. 9. 2000 a děkovný průvod 24. 9. 2000, Dienten am Hochkönig, Rakousko, foto Jitka Matuszková a Maria Matuszek

Suroviny
250 g hladké mouky
2 lžíce kysané smetany
2 vejce
50 g moučkového cukru
70 g změklého másla
špetka soli
½ lžičky prášku do pečiva

Mouku a cukr prosejeme, přidáme k nim zbývající suroviny a vypracujeme elastické vláčné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.

Těsto rozválíme na co nejtenčí placku, snažíme se ji co nejméně podsypávat moukou a rádýlkem vykrajujeme kosočtverce široké asi 4 cm. U jednodušší varianty každý kosočtverec nařízneme z jedné strany od středu k okraji, tak vzniknou dva cípy připomínající uši. Druhá varianta je pracnější. Každý kosočtverec nařízneme uprostřed, tímto otvorem protáhneme oba cípy na druhou stranu a obrátíme, čímž vznikne tvar podobný zaječí hlavě. Těsto na základně k sobě trochu přitlačíme, aby uši lépe stály.


Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje rozehřátého na 175°C. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí. Podáváme je s jablečným pyré, ve kterém se namáčejí.



Žádné komentáře: