čtvrtek 8. března 2012

Citronové a kakaové pusinky


Co s bílky, které zůstaly po jiných laskominách a postupně se jich nahromadilo v mrazničce nějak moc? Pusinky! V dětství jsme si je kupovali v cukrárně v celofánovém sáčku, ale ty nebyly tak dobré, jako ty u příbuzných na Podluží, kam jsme jezdívali na hody. Ani nevím, zda se ještě běžně v cukrárnách prodávají. Ty z cukrárny byly moc vysušené a neměly takový ten super mazlavý vnitřek, který se lepí na zuby.
Pusinky mají mnoho variací, našla jsem na ně přinejmenším 20 různých receptů. Někteří je dělají jen z moučkového cukru, někteří z krupicového a někteří cukry smíchají. Také příchutí mohou mít nespočet: do bílkového sněhu se dá zamíchat kokos, kakao nebo nasekané oříšky či mandle, případně se dá ovonět růžovou vodou.
Výborné jsou citronové pusinky spojené krémem lemon curd.

Suroviny
6 bílků (studené z lednice)
300 g krupicového cukru
špetka soli
1 lžička bramborového škrobu
šťáva z menšího citronu
1 lžíce kakaa (přeosívaného)


Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, postupně do něj za stálého šlehání přidáváme po lžících krupicový cukr. Sníh by měl být po ušlehání s cukrem pevný a lesklý.
Pokud chceme vyrábět i citronové i kakaové pusinky, tak v této fázi z mísy s bílkovým sněhem odebereme polovinu hmoty. 
Do jedné poloviny opatrně a jen velmi krátce zašleháme ½ lžičky bramborového škrobu a citronovou šťávu a do druhé poloviny opět ½ lžičky bramborového škrobu a kakao.

Bílkovou směs naplníme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou (např. Wilton č. 30) a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme pusinky o průměru 3 cm. Mezi pusinkami necháme trochu rozestupy, protože při pečení naskočí.

Před pečením jsem pusinky ještě posypala kakaem a citronovou kůrou.

Pokud chceme pusinky na povrchu křupavé a uvnitř vláčné až lepkavé, tak je sušíme přibližně 1,5 hodiny v troubě zapnuté na 110°C. Pokud chceme, aby byly celé křupavé, sušíme je 1 hodinu při 140°C.

Pusinky se mohou přechovávat i několik dnů v uzavřené nádobě.



10 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Moc pěkné:) Já pusinky celkově moc nemusím,ale vždycky se mi moc líbí a návštěvám chutnají :)

Anonymní řekl(a)...

ja je zboznuji...doufam,ze mne sestra nejake necha

Maryna řekl(a)...

Mé nejoblíbenější cukroví to také není, ale v poháru se šlehačkou a malinami, taková variace na Eton mess, jsou skvělé.

Maryna řekl(a)...

Už jsi je snědl a ani o tom nevíš?

Madla řekl(a)...

Já nedávno dělala podobné maxi pusinky se skořicí a byly úžasné. http://madlinakuchyne.blog.cz/1203/jednoduse-uzasna-dusena-jablka-s-orechy
Jinak z bílků dělám nejradši mini Pavlovy, jsou u nás doma neuvěřitelně oblíbené :-)

Maryna řekl(a)...

Díky za inspiraci, skořicové určitě vyzkouším a Pavlovu taky můžu, v létě si ji děláme celkem často.

Anonymní řekl(a)...

No já dneska zkusila pusinky a po přidání citrónu byl sníh dost řídký.Pusinky vypadají spíš jak placičky, ale dobré jsou :-) Sníh musí být na pusinky asi hodně tuhý,že?

Maryna řekl(a)...

Ano, sníh musí být vyšlehaný opravdu dobře. Po vytažení metliček z bílkového sněhu by na něm měly být v místě vytažení špičky. Bílky musí být před šleháním dobře vychlazené a musí být čerstvé. Na sněhové pečivo používám většinou mražené bílky a ty se vyšlehají pokaždé dobře. Také je důležité krupicový cukr přidávat postupně, aby se dobře zašlehal.

Pomaláč řekl(a)...

Ty mražené bílky mě zaujali - jak dlouho se dají takto skladovat? Jde to opravdu potom lépe našlehat než čerstvé?

Je pravda, že takové nějaké nepsané pravidlo je, že z čerstvých vajec se dělá sníh blbě a ze statších zase blbě ztracené vejce. Je to kvůli řídnutí bílku, takže sníh má asi raději starší bílek, do kterého se snadněji zašlehá vzduch.

Maryna řekl(a)...

Jak dlouho mohou být v mražáku Vám neřeknu, já je tam mám obvykle tak 2 měsíce. Postupně z nich odkrajuji potřebné kousky a přidávám nové bílky. Našlehat se dají rozhodně lépe, bezé peču už jedině z nich. Je potřeba je nechat trochu povolit a potom vyšlehat.