čtvrtek 29. března 2012

Koláč se sušenými švestkami, fíky a tvarohem



V ledničce už nějakou dobu ležely sušené fíky a kandovaná pomerančová kůra, tak jsem si vymyslela rychlý a jednoduchý koláč. Díky fíkům a pomerančové kůře nádherně voněl a navozoval ještě trochu zimní atmosféru. Místo listového těsta se dá použít i křehké těsto, možná by s ním byl ještě lepší. S listovým je ovšem příprava jednodušší a rychlejší.

Suroviny
200 g listového těsta
250 g měkkého tvarohu (může být ve vaničce)
150 g sušených švestek
150 g sušených fíků
40 g kandované pomerančové kůry
40 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžíce bramborového škrobu
špetka soli

Listové těsto rozválíme na plát silný 3 až 4 mm, vložíme jej do koláčové formy o průměru 23 cm tak, aby byly pokryty i její boky. Těsto na horním okraji formy zarovnáme a na bocích je dobře přitlačíme k formě. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír, na který nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 200°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 5 minut, dokud nezačne těsto zlátnout.

Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Švestky a fíky nakrájíme na menší kousky, přidáme k nim kandovanou pomerančovou kůru a vše promícháme. Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. K bílku přidáme špetku soli a ušleháme z něj tuhý sníh. Tvaroh s cukrem ušleháme zvlášť v misce, během šlehání přidáme žloutek a bramborový škrob. Do tohoto základu opatrně vařečkou zamícháme bílkový sníh a nakrájené sušené ovoce. Připravenou směs nalijeme na předpečený korpus a rovnoměrně rozetřeme. Pokud nám zůstalo nějaké listové těsto, můžeme z něj vytvořit na koláči nějakou ozdobu. Pečeme dalších cca 20 minut v troubě zapnuté na 200°C. Po 10 minutách pečení můžeme přikrýt koláč pečicím papírem, aby  příliš neztmavl.

Upečený koláč necháme dobře vychladnout, nejlépe chutnal odležený až následující den.



Žádné komentáře: