sobota 31. března 2012

Velikonoční vanilkové cupcakes




Malí koledníci na Velikonoční pondělí určitě ocení veselé jarní cupcakes, které jim dodají dostatek energie k další obchůzce.
K jejich ozdobě jsem použila poprvé bílkový máslový krém a určitě se k němu budu často vracet. Je totiž lehčí a nadýchanější než klasický máslový krém a krásně se s ním pracuje.

Na 25 malých cupcakes potřebujeme:
150 g změklého másla
120 g krupicového cukru
3 vejce
150 g polohrubé mouky
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce mléka

Všechny suroviny by měly být v pokojové teplotě, aby se při šlehání nesrazily.

Máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháme krupicový cukru, vejce, vanilkový cukr, mouku prosátou s kypřícím práškem a mléko. Těstem naplníme formičky na muffiny tak, aby dosahovalo do ⅔ jejich výšky. Použila jsem menší formičky o průměru 4 cm.

Pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Po vytažení z trouby je před zdobením necháme dobře vychladnout.

Bílkový máslový krém (swiss meringue buttercream):
3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
230 g másla
1 lžička vanilkového aroma
¼ lžičky zelené gelové barvy

Bílky dáme do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidáme sůl a cukr, mísu postavíme do vodní lázně a ohříváme za stálého míchání metličkou, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíme, když si trochu směsi rozetřeme mezi dvěma prsty a necítíme žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky se nesmí uvařit.

Poté z bílků vyšleháme v robotu pevný sníh, použijeme šlehací metlu a šleháme asi 10 minut. Vyměníme v robotu šlehací metlu za míchací (použila jsem flexi metlu kenwood) a za stálého míchání postupně vetřeme do bílkového sněhu po částech máslo. Občas to vypadá, že je krém velmi řídký, ale nebojte se, on zhoustne. Na závěr do krému zamícháme aroma a barvu. Míchání krému trvalo asi dalších 10 minut.

Přípravu krému si můžete nastudovat na tomto videu.

K zdobení cupcakes potřebujeme:
zdobicí špičku Wilton 233
cukrová vajíčka (použila jsem od firmy Arko) nebo mandle v barevné polevě

Každý muffin potřeme tenkou vrstvou krému. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplníme krémem a krátkými tahy kolmo od muffinu vytváříme trsy trávy. Postupujeme po kruhu od kraje ke středu. Instruktážní video zde.

Na závěr do středu položíme tři cukrová vajíčka a dáme alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.



4 komentáře:

Martina F řekl(a)...

Tak to se mi taky moc líbí. Travička je dost dobrý nápad. Příští rok určitě zkusím. Letos na Velikonoce už mám odmufinkováno.

Anonymní řekl(a)...

Krásné muffinky a celý blog. Jindra

Amelie řekl(a)...

úžasné!

Maryna řekl(a)...

Díky moc!