pátek 27. dubna 2012

Rebarborový crumble

Rhubarb crumble

Crumble je dezert velmi rychlý a jednoduchý na přípravu, ale bohužel není moc fotogenický. Je to jen ovoce promíchané s cukrem a zapečené posypkou (drobenkou). Crumble je původem z Irska, ale rozšířil se po celé Velké Británii a USA, kde se mu říká "crisp". Nejčastěji se připravuje z jablek, švestek, angreštu a rebarbory. Těm, co nemají moc rádi kyselost rebarbory, proto raději doporučuji buď jiné ovoce, nebo přidat k rebarboře více cukru.

Ingredience
250 g rebarbory (reveň)
30 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
40 g hrubé mouky
40 g pomletých oloupaných mandlí
40 g moučkového cukru
50 g másla
½ lžičky mleté skořice
trochu másla na vymazání ramekinů

Toto množství je na čtyři ramekiny o průměru 9 cm nebo jednu menší zapékací mísu.

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíčky, které promícháme s třtinovým a vanilkovým cukrem. Rebarboru rovnoměrně rozdělíme do čtyř zapékacích mističek vymazaných trochou másla.

Všechny zbývající suroviny společně zpracujeme na drobenku, tou posypeme rebarboru v zapékacích mističkách. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Po upečení necháme 10 minut odstát a podáváme teplé přímo v mističkách. K rebarborovému crumble se také výborně hodí karamelová nebo vanilková zmrzlina a šlehačka.




2 komentáře:

Madla řekl(a)...

Crumble taky miluju, naposledy jsem dělala tenhle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/pernikovy-crumble-s-karamelizovanymi-jablky-a-pernikovo-fikovymi-kulickami-navic
Takže až dobaštíme současný moučník (arménský kořeněný koláč), tak koupím rebarboru a vrhnu se na ten tvůj. Teda, díky tvým úžasným receptům nevím, co dřív péct :-)

Maryna řekl(a)...

Perníkový crumble vypadá náramně, určitě vyzkouším.