středa 25. dubna 2012

Tartaletka se soleným karamelem

Tartaletka s karamelem

Jestli máte rádi karamel, tak toto je recept právě pro Vás, protože je ho tam opravdu hodně. Tartaletky jsou s dulce de leche neboli karamelem ze slazeného kondenzovaného mléka. Pro zvýraznění a podtržení jeho chuti je posypaný "fleur de sel". Mám ráda kombinaci čokolády s mořskou solí a varianta s karamelem mě úplně nadchla. Karamel jsem ještě doplnila džemem z černého rybízu, který vyvážil jeho sladkost. Může se ovšem použít i jakýkoli jiný kyselejší džem.

Těsto na 4 tartaletky
190 g hladké mouky
90 g másla
1 žloutek
50 g moučkového cukru
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce vody
špetka soli

Všechny suroviny zpracujeme na vále nebo v robotu na hladké tužší těsto, to zavineme do potravinářské fólie a necháme hodinu chladit v ledničce.

Připravíme si formičky na tartaletky (nejlépe s odnímatelným dnem), toto množství těsta stačí na čtyři o průměru 12 cm. Pokud jsou formičky bez nepřilnavého povrchu, vymažeme je tukem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto rozválíme a vyřízneme z něj 4 kruhy o průměru 16 cm a vyložíme jimi formičky. Těsto přitlačíme k okrajům formiček a seřízneme jeho kraje tak, aby těsto nepřečnívalo z formičky. Těsto na dně formiček propícháme vidličkou. Do každé formičky položíme pečicí papír, na který nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 5 až 10 minut při teplotě 170°C.

Tartaletka s karamelem

Náplň
1 plechovka karamelu
150 g černorybízového džemu
trochu kvalitní hrubozrnné mořské soli

Karamel můžeme koupit již hotový (karamelizované Salko) nebo jej připravit ze slazeného kondenzovaného mléka. Plechovku ponoříme celou do vody a na mírném plameni ji vaříme dvě hodiny. Poté necháme plechovku úplně vychladnout. Vaříme-li tedy karamel sami, připravíme si jej den předem.

Vychladlé upečené korpusy tartaletek potřeme černorybízovým džemem, asi tak dvěma lžičkami každou. Plechovku s karamelem otevřeme a trochu ji rozehřejeme ve vodní lázni, aby se karamel lépe roztíral. Na každou tartaletku rozprostřeme 2 polévkové lžíce karamelu a na něj nasypeme několik krystalků soli. Před podáváním necháme odležet minimálně 2 hodiny.






4 komentáře:

Vanda řekl(a)...

kde kupuješ Fleur de Sel?

Maryna řekl(a)...

Vando, tak nevím jestli je od Jakubského kostela nebo z Makra. Už si to nepamatuji.

Madla řekl(a)...

Tak to je fakt bomba! jednoduché, efektní a ta chuťová kombinace je fakt super! Tý jo, tvoji strávníci musí být v sedmém nebi (já bych teda byla :-)).

Maryna řekl(a)...

Děkuji! Moji strávníci jsou už docela nešťastní, mají pocit, že se zachvilku neunesou :-)