pondělí 2. dubna 2012

Velikonoční mazanec


Dnes se mě kamarádka ptala, jestli nemám recept na dobrý mazanec. Plním slib a rychle jsem jej sepsala.
Mazanec je tradiční obřadní pečivo vážící se k svátku vzkříšení - Velikonocům. U mnoha zvyků i u obřadního pečiva je patrné prolínání pohanských zvyků s křesťanskou věroukou. Velikonoce jsou obdobím probouzení přírody a tak i tvar mazance symbolizuje slunce, znovuzrození a zabezpečení velké úrody. Mazanec se pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční se spolu s jinými jídly světil v kostele. V chudších rodinách byl pouze z kynutého těsta, v bohatších do něj přidávali ořechy, kandované ovoce, tvaroh. 

Suroviny na těsto:
120 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
250 g hrubé mouky
250 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
250 ml vlažného mléka (může být i sladká smetana, mazanec bude ještě jemnější)
30 g rozinek
30 g sušených brusinek
30 g kandované pomerančové kůry
30 g celých loupaných mandlí
30 g celých lískových ořechů
2 lžíce rumu

Na ozdobu (vše v pokojové teplotě):
30 g blanšírovaných plátkových mandlí
1 žloutek
1 lžíce mléka
½ lžičky vanilkového cukru

1. Rozinky a brusinky opláchneme a v misce je namočíme do rumu. Lískové ořechy na sucho opražíme na pánvičce, až se začne odlupovat hnědá slupka. Ořechy přesypeme na papírovou utěrku a lehce je v ní promneme, aby se zbavily co nejvíce hnědé slupky. Ořechy nasekáme nožem na menší kousky.

2. Máslo utřeme do pěny, postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Do tohoto základu přesejeme mouku, přidáme sůl, vlažné mléko, droždí, muškátový oříšek a uhněteme těsto, které by se mělo odlepovat od stěn mísy. Těsto vyklopíme na vála a zapracujeme do něj pomerančovou kůru, mandle, ořechy a ovoce naložené v rumu. Mísu od těsta vytřeme trochu olejem a těsto do ní vrátíme, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout na teplém místě bez průvanu.

3. Na plech položíme pečicí papír, pokud budeme dělat jeden velký mazanec, stačí nám jeden plech, pokud chceme udělat dva menší, použijeme raději dva plechy.

4. Částečně vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme kulatý mazanec, ten přeneseme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme opět minimálně půl hodiny kynout na teplém místě.

5. Vykynutý mazanec potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a vanilkovým cukrem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C, poté teplotu snížíme na 170°C a dopékáme ještě dalších cca 50 minut. Pokud by mazanec při pečení moc hnědl, přikryjeme jej pečicím papírem. Zda je mazanec upečený, poznáme zapíchnutím špejle do těsta, pokud zůstane bez drobečků, je mazanec hotov. Po upečení necháme vychladnout na roštu.





9 komentářů:

happy.lenulka řekl(a)...

no teeeda, ten je nádherný!!!

Anonymní řekl(a)...

je výborný a překvapivě jednoduchý na přípravu:-) doporučuji vyzkoušet. Já budu určitě odteď pravidelně na Velikonoce mazanec péct. A těším se na další výborné recepty.

Maryna řekl(a)...

To jsem ráda, že chutnal a taky se konečně povedlo někomu něco upéct :-)

Heduse řekl(a)...

Právě se peče v troubě:) Akorát mě překvapilo, že celkem málo nakynul, zvětšil se až po vložení do trouby... Je opravdu jednoduchý, peču ho už druhý rok. Chuťově moc dobrý.

Anonymní řekl(a)...

Musím souhlasit, také nakynul až v troubě. Ale nakonec se povedl a byl úžasný! Příští rok ho budu dělat znovu:)

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, droždí v těchto dnech nemůžu nikde pořídit, všude mají vyprodáno. Chtěla bych proto zkusit mazanec z pšeničného kvásku. Kolik bych ho prosím měla na uvedené množství mouky použít? Děkuji předem! Marie B.

Maryna řekl(a)...

Marie, počítejte 200 g kvásku na 500 g mouky.

Anonymní řekl(a)...

¨Dobrý den, chápu tedy správně, že z tohoto receptu upeču dva plnohodnotné mazance?
Děkuji
Eliška

Maryna řekl(a)...

"...těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme kulatý mazanec..."
Ano, jak je napsáno v receptu, dva mazance.