čtvrtek 3. května 2012

Karamelová zmrzlina


Protože je stále vedro jako v létě, tak ani můj nový zmrzlinovač nezahálí a stále vrčí a míchá. Tentokrát vyrobil lahodnou karamelovou zmrzlinu. Protože mi zachutnala kombinace karamelu a soli, přidala jsem ji do zmrzliny také a rozhodně jí neuškodila. Sůl opět podpořila a zvýraznila chuť karamelu. Pokud se nebojíte experimentovat, tak solenou zmrzlinu vyzkoušejte také, fakt je dobrá. 

Suroviny
200 g karamelu ze Salka
400 ml smetany na šlehání
230 ml mléka
½ lžičky hrubozrnné mořské soli

Pokud nemáte karamelové Salko, musíme si nejdříve vyrobit vlastní karamel. Plechovku ponoříme celou do vody a na mírném plameni ji vaříme dvě hodiny. Během vaření musí být plechovka stále celá ponořená ve vodě. Poté necháme plechovku úplně vychladnout.

Do kastrolu nalijeme mléko a přidáme k němu karamel z plechovky. Na mírném plameni ohříváme, dokud se karamel nerozpustí, mléko ovšem nesmí projít varem.
Směs necháme dobře vychladit v ledničce. Následující den zamícháme do směsi smetanu na šlehání a vše nalijeme do zmrzlinovače. Dále s výrobou zmrzliny postupujeme podle návodu k zmrzlinovači. Cca 10 minut před koncem míchání nasypeme do zmrzliny ½ lžičky hrubozrnné soli.




7 komentářů:

Madla řekl(a)...

Také dělám domácí karamelovou zmrzlinu, ale trošku jinak: http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/pernikovy-crumble-s-karamelizovanymi-jablky-a-pernikovo-fikovymi-kulickami-navic
Ovšem ta tvoje musí být úžasná, to s tou solí rozhodně brzy vyzkouším! Domácím zmrzlinám zdar!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Maryno, Vaše recepty jsou úžasné a obzvláště mě láká vyzkoušet "Vaše" zmrzliny. Jaký zmrzlinovač prosím používáme? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den!
Renata

Maryna řekl(a)...

Používám zmrzlinovač k robotu Kenwood.

Unknown řekl(a)...

Dobrý večer, jen se přeptám. Ta smetana je ušlehaná? Normálně totiž dělám zmrzlinu z ušlehané smetany. Děkuji

Maryna řekl(a)...

Není ušlehaná, to bych tam napsala.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,chci se zeptat,jestli tento recept jde dělat i bez zmrzlinovače?
Děkuji

Maryna řekl(a)...

Jde