neděle 20. května 2012

Quiche se šparglem




Další tip jak si užít špargl. Quiche je oblíbený francouzský slaný koláč se zeleninou, sýrem, crème fraîche a případně masem a rybami. Jako lehký oběd nebo večeře je ideální zvláště v horkých dnech. Nám doma totiž více chutná dokonale vychladlý až následující den. Pro hezčí vizuální efekt doporučuji použít na tento quiche zelený chřest.

Suroviny na těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
3 lžíce vody

Z hladké mouky, másla, špetky soli a vody vypracujeme hladké těsto. Těsto je trochu tužší. Zabalíme je do fólie a necháme dvě hodiny odležet v ledničce. Těsto si můžeme připravit i den předem.

Suroviny na náplň
11 ks zeleného šparglu
11 ks cherry rajčátek
4 šalotky
20 g másla
200 g tvrdého sýru (použila jsem Goudu)
3 vejce
250 ml crème fraîche nebo kysané smetany
sůl
bílý mletý pepř

Nákup a příprava chřestu

Důležité je koupit čerstvý chřest. A jak jej poznat? Celý chřest by měl být pružný a pevný, konce vlhké (při zmáčknutí konce chřestu by z něj měla vytéct tekutina), hlavičky musí být uzavřené. Špargl se musí jíst čerstvý, v ledničce jej uchovávejte co nejkratší dobu zabalený v navlhčené utěrce.

Zelený chřest se nemusí loupat, ale i u něj je potřeba odlámat dřevnaté konečky, můžete je odříznout nožem (asi tak 2 cm od konce) nebo chřest ohnout a on se přesně v tom místě, kde začíná být dřevnatý, rozlomí.

Vaření chřestu

Takto připravený chřest můžeme dát vařit. Hlavičky chřestu jsou velmi křehké a nepotřebují se dlouho vařit, proto se nejčastěji chřest vaří ve stoje, kdy hlavičky nejsou ponořeny ve vodě. K vaření chřestu se prodávají i speciální hrnce, jsou úzké a vysoké s košíkem uvnitř pro snadnější vytahování chřestu. Rozhodně jej ale nutně nepotřebujete. Stačí jakýkoli vyšší úzký hrnec, do něj nalijeme tolik vody, aby hlavičky šparglu nebyly ponořené. Vodu přivedeme k varu, osolíme ji jednou lžící soli, osladíme lžičkou cukru a opatrně do ní postavíme chřest, přikryjeme pokličkou a vaříme do poloměkka cca 8 minut. Špargl můžeme také vařit jen ve vodní páře.

Příprava quiche

Očištěnou šalotku nakrájíme na kolečka a necháme ji zesklovatět na másle. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Rajčata omyjeme a rozřízneme na půlky. Vajíčka rozšleháme spolu s crème fraîche, trochou soli a mletého bílého pepře - dle chuti.

Formu na koláč o průměru 30 cm vymažeme trochou másla. Těsto rozválíme na kolo v průměru asi o 4 cm větší, než je průměr formy. Těsto do formy vložíme a dobře je přitlačíme k bokům formy.

Na těsto položíme šalotku, posypeme sýrem a zalijeme vejci rozšlehanými s crème fraîche. Nahoru položíme špargl a rajčata řezem nahoru.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 30 až 40 minut. Po upečení necháme 10 minut odstát a podáváme. Výborný je také úplně vychladlý.




2 komentáře:

Vanda řekl(a)...

Krása! Seš ďábel!

Maryna řekl(a)...

Nepřeháněj :-)