neděle 13. května 2012

Vídeňský Genuss Festival


Pro Brňáky milující jídlo byl tento víkend jako dělaný. V Brně se konal první ročník Špilberk food festivalu (proč se to nemůže jmenovat nějak pěkně česky nechápu, ale budiž). S přáteli jsem dali přednost již pátému ročníku Genuss Festivalu v blízké Vídni.

Genuss Festival pořádá Kuratorium Kulinarisches Erbe Österreichs a město Vídeň v městském parku (Stadtpark) začátkem května, pouze první ročník byl až na jeho konci. Od druhého ročníku je festival také o jeden den delší - začíná v pátek v poledne a končí v neděli v podvečer.


Na festivalu se prezentují jednotlivé rakouské spolkové země svými specialitami, tak jsme si jej hned po prvním ročníku přejmenovali na "žrací festival" :-). Každá země má vyhrazenu část parku a v ní podél cest postavené jednoduché plátěné či dřevěné stánky. Na stříšce stánku je vždy uveden název regionu a podniku či statku. U každého regionu je také umístěn stánek s půjčovnou skleniček na víno a pivo, za zálohu 2 € si pořídíte skleničku, kterou si zde během dne můžete kdykoli vyměnit za čistou. Skleničky mají ovšem k dispozici i na všech stáncích s vínem či pivem. Jídlo oproti prvnímu ročníku již bohužel neservírují na porcelánové talířky, nýbrž na papírové s dřevěnými příbory, to je ovšem pochopitelná daň za to, že je festival tak populární u návštěvníků a tak velké množství nádobí nebylo možné mýt v těchto provizorních podmínkách.


Loni bylo příjemné sledovat skupinky přátel posedávající na piknikových dekách (daly se zde i koupit) a pojídajících různé místní dobroty a popíjejících víno, šampaňské či pivo. Letošní ročník poznamenalo nepříznivé počasí a přišlo mi, že i návštěvníků tak bylo méně. Oproti podobným akcím u nás, se do parku neplatí žádné vstupné a u jednotlivých stánků ochutnáváte zdarma případně nakupujete za eura a ne nějakým vymyšleným platidlem, které si musíte předem obstarat. 


Dalším příjemným zjištěním je, že zde nepotřebují k zábavě nějakou šílenou estrádu s ohlušující hudbou. Festival slouží především setkávání přátel a ochutnávání regionálních specialit a tak zde nikde nic neřve. Ve velkém stanu na jednom konci parku probíhá po celé tři dny kuchařská show, při níž předvádějí své umění šéfkuchaři z celého Rakouska.

Z festivalu je velmi patrné, že v Rakousku nebyla narušena, tak jako u nás, spjatost s půdou, regionem, lokální hrdost. Projevuje se to i zcela přirozeným nošením kroje na veřejnosti, i ve Vídni jsou specializované obchody "Trachtenmode". Správný sedlák vždy spotřeboval vše a nic se nesmělo vyhodit a tak je tomu stále. Zpracují vše, co se dá nějak upotřebit. Například z meruněk vyrábějí nejen pálenku a marmeládu, ale i likéry a pražená semínka. Velmi populární je třeba Bärlauch (medvědí česnek), z kterého dělají pesta, obalují v něm kozí sýry nebo jej dávají do bílých klobásek. Nejvíce stánků je s různými sýry, špeky, klobáskami, pečivem a vínem.

Každý rok zde objevím něco co neznám, ale pokaždé si musím dát Innviertler  Surspeck, na čerstvém chlebu posypaný pažitkou je to přímo božská mana. Předloňským objevem pro mne byl kaštanový med z Burgenlandu, loni malinový burčák - lehce zkvašená malinová šťáva (Himbeersturm). Letos to bylo ve znamení návratu do dávných dob a dala jsem si "čůčo", tedy Apfelwein, které bylo zatraceně dobré, velmi suché a osvěžující. Vynikající byl čerstvý za studena lisovaný dýňový olej ze Štýrska a na závěr jsem neodolala (i v té zimě) makové zmrzlině, kterou musím rozhodně vyzkoušet vyrobit doma. Ceny jídel jsou od 4 do 7 €, obložené chleby od 2 €, rozlévané víno a pivo za 2 až 3 €.

A pokud Vás omrzí procházení Stadtparkem a do Vídně zavítáte v sobotu, doporučuji navštívit pro jeho pitoreskní atmosféru Flohmarkt (blešák) za nedalekým Naschmarktem.

Možná by se mohli pořadatelé podobných akcí u nás zajet do Vídně inspirovat. Příjemnou atmosféru a vkusnou akci lze uspořádat i bez snobského nádechu, a také bychom příště třeba nemuseli v zemi, která se pyšní pivovarskou tradicí, pít pivo na festivalu minipivovarů z plastového kelímku.

* Všechny fotografie jsou z loňského a letošního ročníku.

Leberkäse
Innviertler Surspeck
Innviertler Surspeck
Innviertler Surspeck
Bärlauchwurst
Tiroler Käsespätzle

Kandované okvětní lístky
Punsch Würfel
Himbeersturm



Lisování oleje z dýňových semínek 
Maková zmrzlina
Apfelwein
Flohmarkt - Naschmarkt




3 komentáře:

happy.lenulka řekl(a)...

maková zmrzlina je bezkonkurenční, že? taky se musím dokopat a upravit článek... chtěla jsem jen naházet fotky a pak to dopsat a zatím se k tomu nemám :D

jinak genusfestival je senzační, sice jsem tam byla letos jen podruhé, ale mám pocit, že se genusfestival pro mě stal květnovou tradicí...

Jo a nevím zdali to víš, ale od zítřka do pátku (nebo od st do soboty, teď si nejsem jistá) je v Brně na náměstí Svobody Středomořský festival chutí. Je to sice jen pár stánečků, ale loni se tam dali koupit výborné ryby, luxusní citrony z itálie, nakládané olivy, feta sýr, různé francouzské paštiky a tak Určitě stojí za zastavení se ;-)

je to něco, co u nás zatím nemá obdoby... a jak píšeš - žádný podivný platidla, které nejdřív musíš někde koupi, žádný vstupný,... :-) prostě příjemná přátelská atmosféra ;-)

Maryna řekl(a)...

Maková zmrzlina je skvělá!

Já už květnový výlet do Vídně beru taky jako tradici, utekl mi pouze druhý ročník, protože jej přesunuli na začátek května.

Díky za tip na Středomořský festival, loni jsem na něm byla taky jen náhodou, protože pracuji na Svoboďáku. Moc se mi líbil, kdyby byl v Lužánkách nebo v parku na Kolišti, tak by to bylo ještě lepší.

A co chutnalo nejvíc Tobě?

happy.lenulka řekl(a)...

mě strašně chutná ten pršut, ten si vozíme domů :-)
a jinak nemám nic extra co by bylo lepší než ostatní... akorát nemusím ty jejich dýňový orgie ... dýni na sladko moc nemusím ;-)
ale jako senzační marmeládky, hořčice, medy,... a hlavně ty zákusky ;-)