čtvrtek 25. srpna 2011

Tartaletka s broskvemi a malinami


Tento recept jsem našla na svém oblíbeném blogu Cioccolato Gatto. Těsto je úžasně křehké (možná až moc, copánek na ozdobu se z něho pletl opravdu špatně) a ovoce se dá použít jakékoliv sezonní. Pokud si vyhrajete s dekorací, tak tartaletka vypadá i efektně.

Suroviny na těsto:
375 g hladké mouky
185 g másla
2 žloutky
100 g moučkového cukru
2 lžíce vody
špetka soli

Všechny suroviny zpracovat na vále nebo v robotu na hladké tužší těsto. Těsto zavinout do potravinářské fólie a hodinu chladit v lednici.
Formičky na tartaletky, nejlépe s odnímatelným dnem, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Množství těsta vystačí na 4 formičky o průměru 12 cm.
2/3 ztuhlého těsta vyválíme na placku silnou 0,3 mm. Z těsta vykrojíme 4 kolečka o průměru 16 cm a vyložíme jimi formičky. Těsto přitlačíme k okrajům formiček a seřízneme jeho kraje, tak aby těsto nepřečnívalo z formičky. Zbývající těsto dáme opět chladit do lednice.

Suroviny na náplň:
6 větších broskví
1 sklenice malin (mohou být i mražené)
4 lžíce strouhanky
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Strouhanku nasucho opražíme na pánvi. Broskve nakrájíme na tenké plátky, spolu s malinami, cukrem a citronovou šťávou je promícháme v misce.
Na těsto v každé formičce dáme lžíci prochladlé strouhanky, na ni poklademe ovocnou náplň. Strouhanka je zvláště důležitá u hodně šťavnatého ovoce, můžete ji dát klidně i více.

Ze zbývajícího těsta vytváříme dekoraci horní části tartaletky. Tady každý může popustit uzdu fantazii. Já upletla copánek, vyřezala ozdobné lístky, použila malé vykrajovátko a šťouchadlo na brambory.
Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.




Žádné komentáře: