středa 28. září 2011

Broskvový krémový koláč

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Místo úvodu odcituji sms: "Maria, děkujeme za koláč, je vynikající! Nepřeslazený, vláčný, fakt mňam." Recept pochází z kuchařky Zlatá kniha Mary Berry: Dezerty a cukroví, která poprvé vyšla v českém překladu roku 1992.

Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
ledová voda


Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení vyjmeme z formy papír se zátěží a korpus naplníme.

Náplň
4 větší broskve
150 ml kysané smetany
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky


Broskve nakrájíme na plátky silné 5 mm a urovnáme je v kruzích do podkladu koláče, tak aby se částečně překrývaly. V misce si utřeme kysanou smetanu se žloutky, cukrem a moukou, až vznikne hladký řídký krém. Krémem opatrně polijeme broskve. Koláč pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 200°C.

Drobenka:
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
1 lžička skořice


Během pečení si připravíme drobenku. V misce zpracujeme dohromady rozpuštěné máslo s moukou, cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.

Po 30 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 15 minut, dokud se drobenka nezbarví dozlatova. Můžeme jej podávat teplý i studený.



8 komentářů:

Zenon řekl(a)...

Až dnes jsem tuto dobrotu ochutnal a musím prohlásit: „Manna nebeská!”

Anonymní řekl(a)...

Příště budu péct určitě bez drobenky, za a) nefunguje = rozteče se, je potřeba dát na toto množství ostatních surovin míň másla, nebo víc mouky a cukru, ale to jí je potom zase šíleně moc (a to my doma drobenku jó milujeme), a za b) je koláč sladký až až (a to jsem dala do 'krému' míň cukru), také příště péct na míň, tak na 180 po celý čas. Jinak je koláček docela fajn, takže díky za inspiraci ku zužitkování tun broskví. Káča

dervila řekl(a)...

To bola fuška! Poskladať tento recept zo surovín na byte ve Francii bez váhy :D
Ale bol moc moc moc chutný :) Pridala som tiež menej cukru do náplne a miesto broskví použila jablka. Moc se omlouvám, ale broskve neboli po ruke, no môžem vrelo odporučiť aj túto variantu :)
Drobenku som urobila od oka, neviem, mne sa podarila akurátna.
Piekla som v silikonovej forme (a ešte na plechu, poznáme ten poddajný silikón, že) a upieklo sa ako malo :) pri 200° som dala zapiecť len drobenku, aby bola chrumkavá.
Určite tento recept zaradím do domácej kuchárky, je jednoduchý a z dostupných surovín (pokiaľ nevycestujete :D)

Maryna řekl(a)...

Díky za tip s jablky a jsem ráda, že chutnal.

Anonymní řekl(a)...

Nechci nijak urážet ,ale z hladké mouky může dělat žmolenku (drobeku) leda blbec......taktéž na to rozpouštět máslo je nesmysl ,to stačí pouze pokrájet a nechat povolit a mouka samozřejmě hrubá ��

Maryna řekl(a)...

Gratuluji k inteligenci, anonyme.

Anonymní řekl(a)...

Váš recept opět nezklamal. Do náplně jsem dala cukru méně (120 g), ale jinak vše podle návodu a výsledek je bezvadný. Určitě vyzkouším i s jablky. Rychlý šťavnatý koláč... mňam. Díky, Ivana

Maryna řekl(a)...

Tak to mám radost