Jednoduchý a rychlý koláč, který díky zajímavě nakrájeným hruškám vypadá i efektně. Autorem fotografií je Milda, moc mu děkuji.
Těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
150 g změklého másla
25 g moučkového cukru
1 lžíce mléka
špetka soli
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, vyrobíme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a hodinu necháme vychladit v lednici. Těsto rozválíme do koláčové formy, položíme na ně pečicí papír a na něj nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 190°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 10 minut při teplotě 170°C.
Náplň:
4 hrušky
80 g krupicového cukru
600 ml vody
3 lžíce rumu
30 g pomletých mandlí
50 g moučkového cukru
2 lžíce smetany na šlehání
2 vejce
Vychladlé hrušky nakrájíme na tenké plátky a položíme je na předpečený podklad koláče a opatrně přelijeme mandlovou náplní, kterou připravíme rozšleháním dvou vajec, do nichž postupně zašleháme 50 g moučkového cukru, pomleté mandle, smetanu ke šlehání a 1 lžíci rumu.
Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 170°C. Podáváme vychladlé.
3 komentáře:
Sbíhají se mi sliny a přemýšlím k jaké příležitosti koláč upeču! Díky za inspiraci a úžasný blog, který jsem objevila až nyní.
Příležitost se dá vždycky nějaká najít ;-) Díky za ohlas a doufám, že se Vám bude blog líbit i nadále.
Včera jsem koláč zkusila, místo hrušek jsem ale použila jablka, těch je momentálně hodně a hrušek málo :-) Koláč je senzační, moc nám chutnal. Budu ho hned dělat znovu, naštěstí jsem si nechala vodu s karamelem, tak budu mít méně práce :-)
Okomentovat