neděle 4. března 2012

Tartaletky se špenátem, ricottou a sušenými rajčaty


Listové těsto se dá použít nejen na sladko, ale i na slano. Místo závinu nebo taštiček můžete udělat tartaletky, které vypadají efektně a přitom nejsou náročné na výrobu. Hodí se nejen jako příloha třeba k pečenému masu, ale mohou být servírovány i samostatně jako lehký oběd nebo večeře.

Na 4 tartaletky potřebujeme:
400 g listového těsta
200 g listového špenátu
(použila jsem mražené briketky)
100 g ricotty
1 cibule
2 stroužky česneku
5 plátků sušených rajčat naložených v oleji
1 lžička hladké mouky
sůl, pepř, muškátový oříšek
pár lupínků dlouhozrajícího sýru např. Gran Moravia
2 lžíce olivového oleje
1 vejce


1. Na olivovém oleji zpěníme do sklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme špenát a necháme jej rozpustit (čerstvý špenát stačí nasekat a spařit horkou vodou). Mezi tím nakrájíme na malé kostičky 4 plátky sušených rajčat. Do rozvařeného špenátu zamícháme rozetřený česnek, ricottu, rajčata a dochutíme jej solí, pepřem a muškátovým oříškem.

2. Listové těsto rozvalíme na plát silný 4 mm, vykrojíme z něj 4 obdélníky 10 x 20 cm. Jednu polovinu obdélníku potřeme vejcem rozšlehaným s jednou lžící mléka, těsto přehneme na polovinu, aby nám vznikl čtverec. Na horním plátu těsta nařízneme rámeček asi 1 cm od okraje.

3. Na vnitřní čtverec dáme špenátovou náplň, ozdobíme sušeným rajčetem a tvrdým sýrem. Okraje potřeme vejcem s vodou.

4. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Nejdříve na spodní příčce trouby a posledních 10 minut na střední příčce, aby se dopekly i z vrchní strany. Podáváme ještě teplé.



2 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Rychlé, snadné a efektní :) super!

Madla řekl(a)...

Včera jsem už už sahala po čerstvém špenátu a teď mě mrzí, že jsem si jeho koupi nechala rozmluvit, protože tyhle letní chutě oděné do máslové vůně domácího lístkového těsta jsou jednoduše omamné. Včera jsem po dlouhé době dělala domácí lístkové těsto a slané tartaletky miluju, takže se asi brzy nechám toutu kombinací inspirovat.