neděle 18. března 2012

Vařená bábovka


Oblíbenou, převážně velikonoční, pochoutkou v Polsku je vařená bábovka (babka gotowana). Tato bábovka je velmi vláčná a měkká, díky vaření není tak vysušená, ale zase nemá tu křupavou kůrčičku. V Polsku se na její přípravu prodávají speciální formy. Uvařit tuto bábovku se dá i bez ní. Já ji dělala v klasické hliněné bábovce, důležité je, aby byl uprostřed hodně vysoký komínek. Další věc, která je opravdu velmi důležitá, je dobře uzavřít formu alobalem, tak aby se do formy během vaření nedostala voda. Na toto množství surovin jsem použila bábovku o rozměrech 33 x 10 cm. Recept je ze stránky Moje wypieki.

Ingredience
170 g másla
4 vejce
140 g krupicového cukru
170 g bramborového škrobu
60 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Připravíme si hrnec, do nějž se vejde bábovka i na výšku. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby sahala do 3/4 výšky bábovky. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme krupičkou. 

Mouku, bramborový škrob, prášek do pečiva a sůl přesejeme dohromady do jedné misky a promícháme je.
Utřeme máslo, po lžících do něj zašleháváme cukr, až vznikne světlá nadýchaná pěna. Do ní postupně zašleháme vajíčka, jedno po druhém, dokud se dokonale nesloučí s pěnou. Do této směsi opatrně ručně vařečkou zamícháme zbývající suché ingredience.

Připravené těsto přelijeme do formy na bábovku, těsta v ní musí být max. 3/4 její výšky, během vaření bude ještě růst. Formu musíme velmi dobře přikrýt několika vrstvami alobalu a podehnout jej pod okraje bábovky, aby se do formy během vaření nedostala voda. Formu postavíme do hrnce s vařící vodou, hrnec přikryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni vaříme 1 hodinu a 10 minut. Poté odklopíme pokličku, sundáme alobal a vaříme ještě 10 minut odkrytou.


Uvařenou bábovku vytáhneme z vody, vyklopíme ji na rošt a necháme ji úplně vychladnout. Studenou bábovku ozdobíme cukrovo-smetanovou polevou, necháme ji zaschnout a podáváme.

Cukrovo-smetanová poleva 
220 g moučkového cukru
2 lžíce sladké smetany
2 lžíce vody

Cukr přesejeme a utřeme jej se smetanou a vodou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky. Pokud je poleva moc řídká přidáme cukr, pokud moc hutná smetanu.






3 komentáře:

Martina F řekl(a)...

Tohle jsem tam viděla taky a moc se mi to líbilo. A tvoje vypadá taky úžasně.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Moc krásná na pohled a určitě bude i dobrá na chuť, ale vypadá moooc pracně :)))Takže smekám

Maryna řekl(a)...

Není o moc pracnější než pečená :-)