středa 16. května 2012

Tvarohový koláč s kokosovou peřinou


Recept na tento "sernik" patří opět mezi ty náročnější, zvláště mletí tvarohu, ale výsledek stojí za to. V originále na stránce Moje wypieki se jmenuje "rafinovaný" a opravdu takový je - vláčný, křehký a vlhký díky šlehačce, která se do něj přidává. Třeba Vám má slova potvrdí i ti, kteří jej jedli předminulou sobotu na koštu nakládaných hermelínů, kde byl tento tvarohový koláč cenou pro vítěze.

Tvarohové těsto
1 kg tvarohu
5 vajec
300 g krupicového cukru
50 g dětské krupičky
200 g másla
1 balení vanilkového pudingu
10 g vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
špetka soli


Tvaroh 3x pomeleme v mlýnku na maso, aby byl koláč jemnější.

Máslo utřeme do nadýchané pěny a postupně do něj zatřeme všechen tvaroh, až vznikne kyprý krém.

Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a velmi krátce je zašleháme do tvarohové masy. Postupně do ní zašleháme také krupičku, puding a vanilkový cukr.

Zvlášť ušleháme sníh z bílků se špetkou soli a šlehačku ze smetany. Oboje opatrně zamícháme do tvarohové masy tak, aby bílkový sníh ani šlehačka příliš nespadly.

Čtvercovou formu o rozměru 23 x 23 cm nebo kulatou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a na dno položíme pečicí papír. Pokud má forma odnímatelné dno, celou ji dobře omotáme alobalem tak, aby se do ní spoji nedostala voda.Těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme a formu přikryjeme alobalem. Položíme ji na větší hlubší plech, do něj nalijeme vařící vodu tak, aby dosahovala do ⅓ výšky formy. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Během pečení připravíme kokosovou posypku.

Kokosová posypka
125 g strouhaného kokosu
1 žloutek
40 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce kysané smetany
20 g hladké mouky

Všechny suroviny utřeme a rozdrobíme je rukou na předpečený koláč. Opět přikryjeme alobalem, aby kokos příliš neztmavl, a pečeme při stejné teplotě dalších 35 minut.

Po upečení troubu vypneme, formu vytáhneme z vodní lázně, vrátíme ji do trouby, u které necháme trošinku pootevřená dvířka a koláč takto necháme chladnout nejlépe celou noc.






12 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Vypadá velmi zajímavě a navíc tvaroh naprosto miluju :)

Martina řekl(a)...

Vyzerá úžasne...a tá rozkrojená časť, hm....Tvaroh tiež milujem, skúsim :-)

Maryna řekl(a)...

Děkuji, vyzkoušejte a dejte případně vědět, jak Vám chutnal.

Anonymní řekl(a)...

...mela jsem to stesti a tvarohovy kolac jsem ochutnala, nejen ze jako vsechny vyrobky Mary skvele vypadal, ale on i skvele chutnal, lahodna chut tvarohu spolecne s osvezujicim kokosem byla primo luxusni...Mary, Ty jsi proste jednicka...a to leto myslim vazne...!!! :-) Renata

Maryna řekl(a)...

Díky! Zkusím se nad tou nabídkou zamyslet ;-)

Shraven řekl(a)...

Ach jo, svými krásnýmni recepty jste mě donutila podívat se na Moje Wypieki. To zas byly dlouhé večery... ;-) Zjistila jsem, že polština je velmi přátelský jazyk, i když jsem s ní nikdy předtím nepřišla do styku. U vás česky a se stejně krásnými fotkami je to samozřejmě lepší, ale stejně - díky za nový objev :-)

Maryna řekl(a)...

Taký mám ten web moc ráda a chodím se tam inspirovat. A polština, zvláště na moich wypiekach, je krásná. Autorka používá hodně barvitý jazyk.

Anonymní řekl(a)...

Na Moich wypiekach nedává formu s těstem do plechu s vodou, ale nádobu s vodou dává do spodní části trouby. Můžete poradit co je lepší? Děkuji Lenka.

Maryna řekl(a)...

Vždycky je lepší péct sernik nebo cheesecake ve vodní lázni, peče se tak rovnoměrněji a zabrání se tak popraskání nahoře. Plech s vodou na spodní příčce je spíš provizorní řešení, pokud máte formu, do které by Vám mohla natéct voda. Každopádně je potřeba v troubě vytvořit páru.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za bleskovou odpověď:-)

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to luxusně! Chtěla bych jej zkusit upéct, ale nemám mlýnek - dalo by se mletí tvarohu něčím nahradit, např. šleháním? A doporučujete použít spíš měkký tvaroh ve vaničce nebo tvrdší, co se prodává v alobalu? Díky moc za rady! :-)

Maryna řekl(a)...

Dobrý den, tvaroh rozhodně v kostkách, ve vaničkách je moc řídký. Také se nesmí moc šlehat, buď ho nemelte vůbec nebo se dá ještě posekat noži ve food processoru.