pátek 18. května 2012

Virgin colada tartaletky



Tento recept mě napadl, když jsem objevila u Marthy Stewart sušené ananasové květy. Chtěla jsem je vyzkoušet udělat a přemýšlela k čemu by se hodily. Vymyslela jsem si tedy tyto tartaletky, které jsou inspirované Piña coladou, které se ve verzi bez alkoholu říká Virgin colada. Tartaletky jsou z křehkého těsta plněného ananasovým želé a kokosovým krémem. Do ananasového želé se může klidně přidat i troška bílého rumu a budete tak mít Piña colada tartaletky.

Suroviny na křehké těsto
180 g hladké mouky
100 g másla
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce studené vody

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v lednici.

Připravíme si formičky na tartaletky (nejlépe s odnímatelným dnem), toto množství těsta stačí na čtyři o průměru 12 cm. Pokud jsou formičky bez nepřilnavého povrchu, vymažeme je tukem.

Těsto rozválíme a vyřízneme z něj 4 kruhy o průměru 16 cm a vyložíme jimi formičky. Toto těsto je opravdu velmi křehké, tak se trochu trhá, můžete jej tedy do formičky jen rozmačkat. Těsto přitlačíme k okrajům formiček a seřízneme jeho kraje tak, aby těsto nepřečnívalo z formičky. Těsto na dně formiček propícháme vidličkou. Do každé formičky položíme pečicí papír, na který nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 5 minut při teplotě 170°C. Upečené korpusy vytáhneme z trouby a necháme je úplně vychladnout.

Ananasové želé
1 středně velký ananas
200 ml vlažné vody
6 plátků želatiny
1 lžíce třtinového cukru

Ananas očistíme - odkrojíme vrchní část s listy a spodní část a dále okrájíme slupku, tak aby zůstala jen žlutá dužina. Z takto připraveného ananasu odkrojíme čtyři co nejtenčí kolečka na ozdobu - ananasové květy. Zbylý ananas rozkrojíme podélně na čtvrtiny, vyřízneme z nich tuhý střed a položíme jej na plech s pečicím papírem. Plech dáme do trouby k tartaletkám a ananas trochu upečeme, zvýrazní se tak jeho chuť. Stačí, aby v troubě zůstal cca 20 minut. Upečený ananas rozmixujeme.

Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a necháme v ní nabobtnat želatinu. Hrníček s želatinou postavíme do vodní lázně s vařící vodou a želatinu rozpustíme. Pozor, želatina nesmí projít varem. Želatinu zamícháme do rozmixovaného ananasu. Tuto směs necháme vychladnout, až když začne lehce tuhnout ji rovnoměrně rozdělíme do 4 upečených korpusů. Korpusy s želatinou před plněním kokosovou náplní dáme vychladnout do ledničky.

Kokosový krém
150 ml kokosového mléka
150 ml polotučného mléka
15 g strouhaného kokosu
25 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu

Kokosové mléko, polovinu polotučného mléka a cukr dáme do kastrolku a přivedeme k varu, přisypeme kokos a krátce povaříme. Ve zbývajícím mléku rozmícháme škrob a vlijeme jej do kokosového mléka. Krátce povaříme, až směs zhoustne a odstavíme z plotny. Za stálého míchání necháme trochu vychladnout a rovnoměrně rozdělíme na 4 tartaletky s želatinou. Kokosová směs se nesmí na želatinu roztírat příliš horká, aby se želatina nerozpustila. Směs uhladíme a tartaletky necháme úplně vychladnout.

Ananasové květy

Čtyři tenká kolečka ananasu položíme na plech s pečicím papírem a pečeme je v troubě zapnuté na 130°C 30 minut, po té je obrátíme a pečeme je dalších 20 až 30 minut. Upečená (usušená) kolečka ananasu dáme do formiček na muffiny a necháme je vychladnout. Získají tak tvar květů, kterými ozdobíme tartaletky.

Variace na kokosovou náplň
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
20 g strouhaného kokosu

Ze smetany a cukru vyšleháme šlehačku. Opatrně do ní zamícháme kokos. Šlehačku rozetřeme na vychlazené tartaletky s želatinou. Ozdobíme ananasovým květem.




1 komentář:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Moc povedené:) A určitě i dobré :)))