Stránky

Obsah

středa 26. září 2012

Červené macarons s nutellou


O macarons jsem již jednou psala, tak vynechám omáčku o tom, jak mají vypadat a odkud jsou a napíšu jen - STO LAT! Dnes se totiž v mém blízkém okolí slaví několikery narozeniny a také jedno výročí svatby. Hodně štěstí moji milí.

Suroviny
80 g bílků
35 g krupicového cukru
135 g moučkového cukru
100 g mandlové moučky
na špičku nože gelové barvy

nutella 

Bílky se musí nechat minimálně 24 hodin vysušit, přelijte je do misky a nechte je stát na kuchyňské lince. Během vysychání se sníží jejich hmotnost asi o 10 g.

Na dva velké plechy položte pečicí papír nebo silikonovou podložku. Na pečicí papír si můžete předkreslit kolečka o ∅ 3 cm s většími rozestupy, makronky se ještě trochu roztečou.

Moučkový cukr prosejte s mandlovou moučkou. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně k nim po lžících přidávejte za stálého šlehání 35 g krupicového cukru. Cukr se do bílků musí dobře zašlehat. Dřevěnou vařečkou nebo silikonovou stěrkou do bílků zamíchejte moučkový cukr s mandlemi a barvivo. Nemíchejte příliš dlouho, aby bílek příliš neslehl.

Bílkovou směs naplňte do zdobícího sáčku s větší kulatou špičkou a na připravený plech nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Plechem udeřte jemně, ale razantně o nějaký měkčí podklad, například o postel, aby se kolečka rovnoměrně roztekla a vyrovnala. Plechy odložte na 30 minut na teplejší místo, aby makronky oschly a vytvořila se na nich skořepinka, které se dá bez přilepení dotknout prstem.

Pečte 10 až 13 minut v troubě vyhřáté na 140°C. Makronky nesmí zezlátnout. Po upečení je nechte trochu vychladnout přímo na plechu a potom je opatrně přeneste na rošt. Vychladlé macarons spojujte k sobě nutellou.



14 komentářů:

  1. máš je nádherné! už je musím taky zkusit, ale bojím se bojím...

    OdpovědětVymazat
  2. Teda máš je fakt nádherné! Já jsem na tom stejně jako vanda, už asi rok je chci zkusit, ale strach pořád přetrává. Pro mě jsou makronky prostě taková kuchařská Eifelovka :-) A ty jsi ji zdolala skvěle a s přehledem!

    OdpovědětVymazat
  3. Holky, nebojte se toho, není to taková hrůza. Naopak, je to docela jednoduché. Myslím, že nejdůležitější je nechat vyschnout ty bílky a mít dobře pomletou mandlovou moučku. Těším se na Vaše pokusy a barevné variace.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak, konečně jsem sebrala odvahu a pokusila se upéct makronky. Výsledek? Katastrofa!
    Jsou placaté jak piškoty. Ach jo. Nevím jestli má vůbec cenu je plnit. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, ale makronky jsou bohužel záludné, také se mi to jednou stalo. Hrozně moc u nich záleží na bílcích, jak se je podaří ušlehat i na teplotě trouby. Chuťově jsou dobré i ty placičky, tak je můžete třeba nadrobit do poháru s rozpuštěnou čokoládou a ovocem a bude to dobrota.

      Vymazat
    2. Tak jsem jim nakonec dala šanci a naplnila je krémem z mascarpone a šlehačky. A jsou výborné. Akorát, že vypadají jako slepované piškoty. I barvou:-) Dala jsem do nich malinovou barvu, ale málo. Nějak jsem se bála jí dát víc. Namám gelovou, ale práškovou a nemám s ní zkušenosti. Tak snad příště se mi podaří líp. Koupila jsem si silikonovou formu na makronky od Tescomy, tak ji musím využít:-) Dělá se to na ní dobře.

      Vymazat
  5. Tak ja mam za sebou treti pokus, chutove parada, ale v troube me vzdycky popraskaji:( zkousela jsem 150, 140 a tak nevim, jestli snizovat nebo zvysovat teplotu.. Prijde 4.min a zacinaji praskat - coz je velika skoda. Marynko, nemas nejakou radu:)? Moc dekuji!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Silvie, v macarons až tak zběhlá nejsem, navíc je to s nimi úplná alchymie. Teplotu bych spíš ještě trochu snížila, každá trouba peče jinak. Možná je nechat ještě o chvilku déle zaschnout před pečením

      Vymazat
    2. Anonymní16.06.14 8:48

      Sylvi myslim ze praskaji kdyz prilis preslehas snih (nesmi byt suchy), jak jsou spicky na vytazene metle pekne rovne tak uz dal neslehej. Ja mam pred sebou pokus c. 9, a taky me vzdycky neco prekvapi. Marynko diky za uzasny web.. petra s.

      Vymazat
  6. Marynko, moc dekuji za odpoved. Vyzkousim:) a dam vedet. Pekny den

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím ta váha bílků která je uvedená v receptu je před vyndáním z lednice, tedy před ztrátou těch 10% procent nebo už čistá váha odpočinutých bílků těch 24 hodin ? Děkuji Ivana.

    OdpovědětVymazat
  8. Bílky jsou před vysušením.

    OdpovědětVymazat