úterý 22. května 2012

Kokosové houstičky



Na tyhle skvělé houstičky - buchtičky jsem našla recept opět na Moich wypiekach, když jsem hledala, jak bych využila zbytek kokosového mléka, které mi zůstalo od Virgin colada tartaletek. Nejprve jsem přemýšlela nad kokosovou zmrzlinou, ale nakonec mě trkl do oka tento recept, a to bylo dobře. Jsou totiž opravdu skvělé! Krásně voní kokosem, jsou měkké, nadýchané a namazané marmeládou naprosto neodolatelné. U nás doma nestihly ani vychladnout. :-)

Suroviny na těsto
450 g hladké mouky
1 vejce
115 ml kokosového mléka
115 ml polotučného mléka
25 g strouhaného kokosu
50 g moučkového cukru
40 g másla
½ lžičky soli
5 g sušeného droždí

Všechny suroviny by měly být v pokojové teplotě, necháme je tedy vytažené asi hodinu předem. Máslo rozpustíme a necháme trochu prochladnout.

Suroviny odvážíme do jedné mísy a vypracujeme z nich ručně nebo pomocí robota hutné, ale elastické těsto. V robotu se těsto hnětlo asi 10 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, kde necháme těsto 1 ½ hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 12 rovnoměrných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý asi 40 cm. Váleček smotáme do tvaru šneka, jeho konec zahneme pod spodní část housky. Houstičky položíme na plech vyložený pečicím papírem, plech přikryjeme utěrkou a opět necháme 45 minut kynout na teplejším místě.

Suroviny na potření
40 g másla
třtinový cukr

Vykynuté houstičky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem. Dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 220°C.




5 komentářů:

Zenon řekl(a)...

Neuvěřitelná dobrota. Nic lepšího jsem ke snídaní ještě nejedl.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Prosím 6 ks zítra k snídani, marméládu si koupím :)

Maryna řekl(a)...

Laskominy se moc omlouvají, ale dodávky do Prahy ještě nezajišťujeme. :-)

zenon řekl(a)...

Dva vypečené kousky zrovinka teď leží na stole, ale musela byste si dojet do Brna, pani Jano.

Anonymní řekl(a)...

Měla bych na ně velikou chuť, ale nemám kokosové mléko, škoda.a