čtvrtek 10. května 2012

Rebarborovo-jahodový pohár

pohár

Ohlas na jahodovo-rebarborovou omáčku u receptu na tvarohové knedlíčky mě inspiroval, abych ji vyzkoušela i v jiném pokrmu. Pohár s touto omáčkou a mascarpone krémem je ideální na letní horké dny. Jemný krém vyšlehaný z mascarpone a smetany kontrastuje s nakyslou omáčkou z rebarbory a jahod. Ovocnou omáčku jsem u tohoto receptu trochu upravila, protože se jí studená, tak je škoda vařit i jahody a jsou v ní čerstvé.

Jahodovo-rebarborová omáčka
400 g rebarbory (reveň)
400 g jahod
50 g moučkového cukru
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce bramborového škrobu

Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíčky, dáme ji do kastrolku, podlijeme troškou vody a přidáme jednu lžíci třtinového cukru. Vše dusíme, dokud se rebarbora nerozpadne. V trošce vody rozmícháme bramborový škrob a zahustíme jim rebarboru, krátce povaříme. Rebarborový rozvar necháme úplně vychladnout. Jahody zbavíme stopek a spolu s rebarborovým rozvarem a moučkovým cukrem je rozmixujeme. Množství cukru použijeme dle chuti.

Mascarpone krém
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Všechny suroviny dáme do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, asi po půl minutě ji zvýšíme na plnou rychlost a až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Jahodovo-rebarborovou omáčkou a mascarpone krémem naplníme poháry, které dáme na několik hodin vychladit do ledničky.




3 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Krásné jako vždy a určitě moc dobré, originální využití rebarbory

Maryna řekl(a)...

Díky, no rebarbora je nejlepší v kombinaci s jahodami. :-)

Jitka řekl(a)...

Mohu potvrdit, že pohár byl výborný! Lahodný, osvěžující, harmonický v chuti i pro oči.