Lehký, svěží, hodně citronový koláč je sice trochu náročnější na přípravu, ale výsledný efekt stojí za tu námahu. Jako bonus je obří sněhová pusinka nahoře, mňam. Již nejednou jsem jej vyzkoušela a vždy zmizel během chvilky. Recept pochází z mého oblíbeného blogu Moje wypieki.
Suroviny
175 g hladké mouky
185 g másla
1 lžíce moučkového cukru
5 vajec
šťáva z jednoho pomeranče
125 ml šťávy z citronu
kůra ze dvou citronů
100 g moučkového cukru
4 lžíce bramborového škrobu
200 g cukru krupice
Těsto
Z mouky, 100 g změklého másla, 1 lžíce moučkového cukru a 1 žloutku vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme 1/2 hodiny vychladit v lednici.
Formu na koláč o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Na těsto položíme pečicí papír, na něj nasypeme keramzit nebo fazole, aby se těsto při pečení nenafouklo.
Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté sundáme pečicí papír a dopečeme ještě 20 až 25 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.
Citronová náplň
V hrnci se silnějším dnem rozmíchat 2 lžíce škrobové moučky, 100 g cukru, kůru a šťávu z citronů. Pomerančovou šťávu doplníme do 200 ml vodou a rovněž přilijeme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme ze sporáku a vmícháme 85 g másla nakrájeného na menší kousky. Až se máslo rozpustí, tak do směsi vmícháme 3 žloutky a jedno celé vejce. Vrátíme na sporák na střední plamen a mícháme dokud směs nezhoustne. Horkou nalijeme na vychlazené křehké těsto.
Před potřením bílkovým sněhem necháme vychladit.
Bílkový sníh
Ušleháme 4 bílky a postupně přidáváme po lžících 200 g krupicového cukru. Jako poslední zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu. Sníh musí být hodně pevný.
Bílkovým sněhem potřeme citronový krém.
Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Bílková pěna musí být na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná.
Z mouky, 100 g změklého másla, 1 lžíce moučkového cukru a 1 žloutku vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme 1/2 hodiny vychladit v lednici.
Formu na koláč o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Na těsto položíme pečicí papír, na něj nasypeme keramzit nebo fazole, aby se těsto při pečení nenafouklo.
Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté sundáme pečicí papír a dopečeme ještě 20 až 25 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.
Citronová náplň
V hrnci se silnějším dnem rozmíchat 2 lžíce škrobové moučky, 100 g cukru, kůru a šťávu z citronů. Pomerančovou šťávu doplníme do 200 ml vodou a rovněž přilijeme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme ze sporáku a vmícháme 85 g másla nakrájeného na menší kousky. Až se máslo rozpustí, tak do směsi vmícháme 3 žloutky a jedno celé vejce. Vrátíme na sporák na střední plamen a mícháme dokud směs nezhoustne. Horkou nalijeme na vychlazené křehké těsto.
Před potřením bílkovým sněhem necháme vychladit.
Bílkový sníh
Ušleháme 4 bílky a postupně přidáváme po lžících 200 g krupicového cukru. Jako poslední zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu. Sníh musí být hodně pevný.
Bílkovým sněhem potřeme citronový krém.
Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Bílková pěna musí být na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná.
2 komentáře:
Dobry den Maryno, prave jsem dopekla tento kolac, jaky ma byt na povrchu? Pusinka mi zhedla uz cca po 13 minutach a venku mi zvlhla, co delam spatne? Dekuji. Marcela
Marcelo, bílková pěna trochu zhnědne, ale neměla by moc, na povrchu musí být tvrdá a uvnitř měkká. Peču bez ventilátoru. Psala jsem to u Pavlov, tady ne, ale u bílkového pečiva je obzvlášť důležité si zjistit, jak peče Vaše trouba. Pokud peče víc, tak je lepší péct při nižší teplotě. Bílkové pečivo je docela náchylné.
Okomentovat