Narozeninový koláč pro milovníka máslových krémů. Použila jsem máslový krém nastavený moukou z Nové domácí kuchařky od Jozy Břízové a Maryny Klimentové. Těsto je klasické křehké, ale s kakaem, aby vrstva krému a těsta tvořily kontrast. Jako ozdobu jsem zvolila hrozny, protože souvisejí s dárkem pro oslavence, který toužil po Moleskine Passion Wine Journal. Takže ještě jednou: Sto lat! Sto lat!
Suroviny na těsto:
150 g změklého másla
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce kakaa
špetka soli
V robotu utřeme máslo s cukrem. Postupně přidáme žloutky a ostatní suché ingredience. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme dvě hodiny vychladit v lednici.
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce kakaa
špetka soli
V robotu utřeme máslo s cukrem. Postupně přidáme žloutky a ostatní suché ingredience. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme dvě hodiny vychladit v lednici.
Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme je do koláčové nebo dortové formy. Těsto dobře přimáčkneme k okrajům formy a na dně je propícháme vidličkou. Dáme péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
Suroviny na náplň:
100 g marmelády
1 dl mléka
100 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
vanilka
20 g hladké mouky
ovoce na ozdobení
čiré dortové želé
Vychladlý koláčový korpus potřeme marmeládou dle chuti, já zvolila červenorybízovou.
Na nastavovaný máslový krém si uvaříme kaši z 1 dl mléka a hladké mouky. Za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu a vaříme ji dokud nezhoustne. V míse našleháme máslo s cukrem na hladký krém, do kterého postupně zašleháme lehce prochladlou kaši z mouky. Krém šleháme ještě dalších asi 10 minut, dokud není pevný a nadýchaný.
Připraveným krémem potřeme korpus s marmeládou. Krém uhladíme a celý korpus vložíme do lednice vychladit.
Omyjeme a očistíme ovoce a necháme je pořádně okapat. Osušené ovoce naskládáme na krém a polijeme dortovým želé, které si připravíme podle návodu na obalu. Želé použijeme až začne trochu tuhnout, aby se na ovoci zachytilo.
4 komentáře:
Fantastickou chuť koláče s máslovým krémem nezabily ani 2 lahve vína, které jsem hned zodpovědně zapsal do MOLESKINU. Zenon
Neodolatelná dobrota! matka Jitka
To je nádhera! Jestli chutná tak úžasně jak vypadá - jakože určitě jo - tak klobouk dolů!
Vandi, já moc nemůžu hodnotit jak chutnal, nejsem totiž moc na ty máslové krémy, já raději ten sernik o příspěvek níže. Obdarovaný byl ovšem spokojený a olizoval se až za ušima :-)
Okomentovat