neděle 1. července 2012

Meruňky zapečené s mandlemi, medem a zázvorem

teplý dezert

V tomto horku se asi nikomu nechce trávit moc času v kuchyni, tak dnes jeden velmi rychlý a jednoduchý dezert. Hlavně pokud máte kyselejší meruňky a nevíte co s nimi. Horkým meruňkám dodává pikantnost zázvor a v kombinaci se zmrzlinou jsou osvěžující i v těchto úpalech.

Suroviny
několik meruněk (podle velikosti zapékací misky)
asi 3 lžíce mandlových lupínků
asi 3 lžíce tekutého medu
trochu sušeného zázvoru
máslo na vymazání

Meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Zapékací misku vymažeme dobře máslem, poklademe do ní meruňky řezem nahoru. Meruňky posypeme mandlemi, polijeme medem a poprášíme zázvorem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 12 až 15 minut. Meruňky musí být po upečení měkké a mandle nazlátlé.

Podáváme teplé, velcí mlsouni si meruňky mohou vylepšit ještě šlehačkou, vanilkovou nebo levandulovou zmrzlinou.




5 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm zajímavý nápad :) Já bych určitě zvolila ještě tu zmrzlinu navíc:)

Madla řekl(a)...

A stejně tě obdivuju, že v takovýchle parnech děláš i teplé dezerty :-) Já za vrchol sladkého tvoření považuju momentálně jen zmrzliny nebo výrobu panna cotty :-)

Maryna řekl(a)...

To byl jen takový výstřelek, základ na další zmrzlinu se už chladí :)

Anetka řekl(a)...

Ahoj Maryna, chystam sa urobit tieto marhule na piatok k vanilkovej zmrzline ako dezert po vydatnej veceri pre priatelovych kolegov z prace. Dufam, ze budu nadseni! Akurat mi pisala kamaratka, ktora tento recept od teba prave dnes vyskusala a vravela, ze boli z neho doma nadseni a vsetko hned zjedli :-D Takze teren preskumany, idem do toho! :-)

Maryna řekl(a)...

Držím pěsti, ale určitě bude chutnat. Důležité je mít zralé a chutné meruňky a bude to ok :-)