čtvrtek 12. července 2012

Tiramisu s borůvkami a bazalkovým cukrem



Dostala jsem od kamaráda láhev likéru Amaretto (díky, Keňo), a tak jsem konečně mohla vyzkoušet domácí tiramisu. Musím se přiznat, že mi tento italský dezert nikdy moc nechutnal a nechápala jsem, co na něm všichni mají, a proč je tak populární, dokud jsem nevyzkoušela tiramisu u Cattaniho. Nejen na jejich tiramisu, ale i těstovinách, jsem si fakt ujela! :-)
Dala jsem se tedy, i v tom vedru, do pečení piškotů, chuťově se sice povedly, ale visuálně ještě nejsou dokonalé, abych je mohla zveřejnit na blogu. Pokud si chcete také upéct své vlastní cukrářské piškoty, doporučuji tedy čerpat třeba od Chez Lucie.
Chcete-li si udělat klasické tiramisu, stačí vynechta borůvky a bazalkový cukr, jímž jsem si to své tiramisu vylepšila. Ovoce i bazalka mu dodaly větší lehkost a svěžest. Inspirovala jsem se na Kwestii smaku

Ingredience na 4 poháry
250 g mascarpone
4 žloutky
70 g krupicového cukru
150 ml silné kávy
5 cl likéru Amaretto
100 g cukrářských piškotů
500 ml borůvek
hořké kakao na ozdobu
bazalkový cukr na ozdobu

Borůvky opláchneme a necháme je dobře okapat. Uvaříme silnou kávu, necháme ji trochu vychladnout, nalijeme ji do hlubokého talíře a smícháme s likérem.

K žloutkům přisypeme cukr a šleháme je při nejvyšší rychlosti 8 minut, dokud z nich není světle žlutá až bílá hustá pěna. Po lžicích přidáváme k žloutkům mascarpone, mezi každou dávkou šleháme cca 30 sekund, dokud se žloutková pěna s mascarpone dobře nespojí.

Připravíme si 4 skleničky, poháry nebo jednu mělkou misku s rovným dnem. Polovinu piškotů namáčíme velmi krátce z obou stran v kávě a klademe je na dno skleniček. Na piškoty rozprostřeme polovinu mascarpone krému, na ni nasypeme polovinu borůvek. Borůvky přikryjeme druhou polovinou piškotů namočených v kávě a druhou vrstvou mascarpone krému. Krém dobře uhladíme a tiramisu dáme minimálně na 3 hodiny vychladit do ledničky.

Poté posypeme tiramisu kakaem, druhou polovinou borůvek a případně bazalkovým cukrem.

Bazalkový cukr
5 větších bazalkových listů
2 lžíce třtinového nebo krystalového cukru

Listy bazalky natrhané na menší kousky dáme do hmoždíře, přidáme třtinový cukr a rozdrtíme paličkou.







7 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm velmi zajímavý recept :))) musí to být výborné!

t. řekl(a)...

vyzerá to úžasne!

Maryna řekl(a)...

Jano, bylo, a bylo toho bohužel málo! :-) Jeden pohár nikdy nestačí.
t., díky

Madla řekl(a)...

Jako je u tebe obvyklé, opět parádnické fotky a senzační kombinace. Teď nedávno jsem měla tu "čest" ochutnat jedno "tiramisu" od tchyně - evidentně z pomazánkového másla, proloženo dětskými piškoty - ještě teď se mi navaluje, když si na to vzpomenu. Tvoje fotky a počtení však působí úplně terapeuticky a já mám chuť se na to pravé tiramisú ihned vrhnout.
A ten bazalkový cukr je skvělý nápad, škoda že už nejsou jahody, k těm by seděl jako prdel na hrnec :-)

Maryna řekl(a)...

Bazalkový cukr chutnal výborně a k jahodám by fakt sekl, určitě bude dobrý i mátový, levandulový nebo z meduňky citronové. Díky za pochvalu a snad to tu nebude Tvá tchyně číst ;-)

Andrea G. řekl(a)...

to voni az sem! at uz je leto.. je, vzdyt ono uz vlastne fakticky je! :)

Maryna řekl(a)...

no jen ty borůvky ještě nejsou, ale s jahodami to bude určitě také super