středa 5. září 2012

Krokant



Krokant je sladká posypka vyráběná z mandlí a cukru. Mohou se do něj přidat i jiné ořechy a máslo, poté má měkčí konzistenci. 

Suroviny na ½ kg krokantu
270 g ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy)
270 g krupicového cukru
60 ml vody

Mandle a lískové ořechy musíme zbavit slupek. Mandle dáme blanšírovat na pár minut do vroucí vody, scedíme je a ihned oloupeme. Lískové ořechy dáme pražit na pár minut na sucho na pánvičku, občas je prohodíme nebo promícháme a až se začne oddělovat slupka od ořechů, přesypeme je na papírovou utěrku a v ní je dobře promneme, čímž je zbavíme slupek.

Velcí mlsouni mohou nasypat všechny ořechy ještě na plech a na 15 minut je vložit do trouby vyhřáté na 150°C. Během pečení je potřeba ořechy občas promíchat.

Zatím si přichystáme plech a vymažeme jej tenkou vrstvou oleje.

Cukr dáme do kastrolu se silným dnem, zalijeme vodou, promícháme a dáme vařit. Bez míchání necháme cukr rozpouštět, dokud nezíská světle karamelovou barvu, měl by mít teplotu 118°C, tzv. soft–ball stage. Přidáme ořechy a za stálého míchání dále rozpouštíme cukr, dokud nezíská tmavě medovou barvu. Přelijeme na plech a necháme vychladnout.

Vychladlý krokant rozlámeme na větší kusy a rozemeleme. Pro použití v krému jej rozemeleme na úplně jemný prášek například v minidrtiči. Krokant na ozdobu pomeleme na hrubším mlýnku.




3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,prosím, krokant se dá dělat i z neloupaných ořechů?Tak jak je to na fotce?Díky kukuana

Maryna řekl(a)...

Můžete dělat z loupaných i neloupaných. Mě chutnal víc z neloupaných. Pokud bych dělala jen čistě mandlový, tak ten bych doporučovala z loupaných.

Unknown řekl(a)...

Je to dobroučké! Na piškotový nižší dortový korpus naklást čerstvé rozpůlené jahody, mezi ně nastříkat šlehačku, celé to posypat zrnky krokantu.