pátek 19. října 2012

Lemon curd

laskominyodmaryny

V M & S asi zapláčou nad tím, že lemon curd už nechodím nakupovat k nim, díky mé závislosti jim totiž asi dost klesne zisk :-). Lemon curd je oblíbená britská a severoamerická pochoutka. Základními ingrediencemi jsou ovocná šťáva, žloutky a cukr, pro zjemnění a krémovitost se přidává máslo. Lemon curd má pudingovou konzistenci a používá se jako náplň do koláčů, palačinek, k namazání na bílý chléb nebo k ochucení krémů. Já jej mám ale nejraději s řeckým jogurtem nebo jen tak lžičkou přímo ze skleničky.

Ingredience
200 ml citronové šťávy (asi ze 3 velkých citronů)
120 až 160 g moučkového cukru (podle chuti)
2 vejce
2 žloutky
100 g másla
nastrouhaná kůra ze 3 citronů

Všechny suroviny, kromě másla, smícháme v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme 2 minuty. Hrnec sejmeme z plamene a ve směsi rozmícháme máslo nakrájené na kousky. Hrnec vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání vaříme 3 minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudingu. Poté ji propasírujeme přes sítko a přendáme do uzavíratelné skleničky. Během chladnutí lemon curd ještě víc ztuhne. V uzavřené skleničce uchovejte v ledničce týden.



28 komentářů:

Barborka řekl(a)...

Ajaj, a je to jasné, zajtra musím kúpiť biocitróny!Ďakujem za recept, vyzerá to tak jednoducho, snáď sa i mne vydarí!

Maryna řekl(a)...

Určitě, je to jednoduché a hlavně rychlé.

Barborka řekl(a)...

Maryna milá, ďakujem za skvelý tip! Práve som ho dokončila a je úžasný! Hneď mu/Vám idem urobiť reklamu na mojom blogu ;)

Maryna řekl(a)...

To jsem ráda, že se povedl a chutná.

Jitta řekl(a)...

Milá Maryno,Barborka má pravdu....tahle mňamka vypadá moc lákavě,jednoduchost....to je něco pro mne
Není to tak dlouho,co jsem Vás viděla připravovat dobrůtky v ČT v ranním vysílání na dvojce...jenomže webovou adresu jsem si nenapsala a ne a ne na ni přijít,tak teď už konečně vím
Přeji Vám mnoho dalších chutných kulinářských počinů

Maryna řekl(a)...

Děkuji za pochvalu. Elán a nápady ještě stále jsou, tak pokračování určitě bude. Tak se snad budete mít proč vracet.

LenkaH. řekl(a)...

Jujky, tak to zní víc než božsky!!! V poslední době sice spíš sirupuju, protože mi rodina téměř bez přestání choří, takže ráda vyměním vůni bylinek za čerstvý závan citronku. Díky za naprosto famózní tip!!! L.

Vendula Borůvková řekl(a)...

Mary, dopadlo to dobře, jen bych dodala, že na indukci je ten "mírný plamen" stupeň 4, začínala jsem na slabších hodnotách a netuhlo to.

Maryna řekl(a)...

Super! A díky za radu, třeba se bude někomu hodit. Já jsem těmito technologiemi absolutně nepolíbená :-)

Unknown řekl(a)...

Vypadá to skvěle! Nakoupím potřebné a hned to zkusím. Myslíte, že by šel i zavařit? V pěkné sklenici by to byl pro mou kamarádku skvělý dárek k Vánocům. Vzhledem k množství sladkého během Vánoc na něj ale asi přijde chuť až později než do týdne.

Maryna řekl(a)...

Milá Lenko, zda se dá lemon curd zavařit opravdu netuším, ani jsem se s tím nikdy nesetkala. Je hodně kyselý a tak určitě vydrží i delší dobu než týden. Pokud jej ihned zavřete do skleničky, tu bych možná ještě během chladnutí obrátila dnem vzhůru, tak vydrží před otevřením určitě i 14 dnů.

Anonymní řekl(a)...

Uz mi chladne, tesim se az ho zamicham do bileho jogurtu a posypu oriskama :-)

Maryna řekl(a)...

Super! :-)

Kristina řekl(a)...

Uvařila jsem a zůstala jak opařená...může být něco tak dobré? Opravdu výborný recept, ještě musím vyzkoušet grepový :)

Maryna řekl(a)...

Takže další závislačka :-)

Anonymní řekl(a)...

Na jednom americkem blogu psali - v lednicce ve sterilnich sklenicich 2-3 tydny,v mraznicce 1 rok (Once cooled, label and refrigerate for 2-3 weeks or freeze for up to 12 months).

Anonymní řekl(a)...

Moc jsem se těšila na výsledek, ale na naši rodinu je to až moc kyselé. Možná jsem použila až příliš velké citrony. Tak jsem z části vyrobila domácí citronovou zmrzlinu, zdá se být fajn. Většina inspirací od Vás je u nás vysoko ceněna, tož občas se musí najít něco, co není pro nás to "pravé ořechové". Ráda budu zkoušet dál, rozhodně to za to stojí! Alena V.

Maryna řekl(a)...

Tak aspoň budete mít zmrzku :-) Asi to chtělo víc cukru, ale úplně chápu, že to na někoho může být moc kyselé. Díky za komentáře.

Anonymní řekl(a)...

Právě umícháno, chuť úžasná :-) Nevím, nevím jak dlouho mi vydrží.

Anonymní řekl(a)...

Jednoznačně výborné

Anonymní řekl(a)...

a na kolik sklenic je uvedené množství? chci to udělat jako dárek, tak abych věděla jaký objem mají mít sklenice :-)

Maryna řekl(a)...

Byly to asi dvě sleničky po 200 ml? Už si to moc nepamatuji.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, může být místo citronu limety? Děkuji za odpověď...

Maryna řekl(a)...

Dobrý den, reaguji pozdě, protože jsem nedostala upozornění na komentář. Z limety to asi nebude úplně ono, navíc jsou docela drahé.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, ráda peču podle Vašich receptů a poprvé jsem vyzkoušela recept na Lemond curd. Moc se mi ale nepovedl. Po uvaření bylo vše v pořádku, konzistence, barva, ale na druhý den po vytažení z ledničky byl jako voda. Přišlo mi, jakoby se máslo oddělilo od krému a zůstalo tudíž na povrchu a celkově po promíchání byl úplně řídký a nešlo s tím nic udělat. Jedině vylít. Nevíte, čím by to mohlo být a kde jsem udělala chybu? Děkuji předem za odpověď. Adéla

Maryna řekl(a)...

Pravděpodobně jste to málo uvařila.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, Lemond curd mi ani po dostatečném schlazení v lednici téměř nestuhnul. Jak to můžu ještě teď napravit? Lze krém znovu ve vodní lázni zahrát a přidat více másla?

Anonymní řekl(a)...

myslím že by to mohlo pomoct, já pro sichr přidám do cukru lžičku Maizeny a ještě se nestalo že by neztuhlo