Ingredience na 15 pralinek
125 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
125 g mascarpone
1 lžička likéru Amaretto (není nutné)
1 lžička silné vlažné kávy
100 g hořké čokolády na obalení
nebo kakao
Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo. Těsně před šleháním mascarpone rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout. Čokoládu spolu s kávou a likérem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone. Směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Ze ztuhlé směsi odkrajujeme lžičkou kousky, z kterých tvarujeme kuličky. Je potřeba pracovat rychle, protože směs rychle teplá a rozpouští se. Kuličky uložíme opět na 2 hodiny (klidně i na celou noc) do ledničky.
Kuličky obalujeme v čokoládě nebo kakau. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji jen lehounce vychladnout a obalíme v ní kuličky. Obalené pralinky dáváme zaschnout na rošt, aby měla přebytečná čokoláda kam stéci.
Uchovat maximálně 4 až 5 dnů v ledničce.
7 komentářů:
Miluju lanýžky a jestli moje bolavá záda dovolí, nějaké ještě snad do Vánoc ušoulám. Tyhle vypadají perfektně, já bych k té kávové chuti ještě přidala špetku kardamonu, ten ke kávě nádherně pasuje.
Variacím se meze nekladou, Madlo :-) Jednou jsem do čokolády na obalení přidala trochu chilli, což jim taky dodalo šmrnc!
Taky jsem dělala pralinky, jsou vynikající. Použít mascarpone je dobrý nápad, díky za tip :-)
Ty vypadají úžasně! Letos už je asi nestihnu, ale zakládám na později, výborný budou i bez Vánoc ;)
Chutnat budou kdykoli. U nás na Vánoce nezůstala ani jedna :-)
Pralinky jsou výtečné musela sem je vyzkoušet :) Sice se mi nepovedly jako na obrázku, ale chutnají přesto výtečně :) Děkuji jana
Vyzkouším je na Vánoce, vypadají moc dobře. Niki
Okomentovat