pondělí 17. prosince 2012

Čokoládové pralinky


Pralinky, které před dvěma lety ocenila při soutěží o nejlepší vánoční cukroví i Modelka XXL v HaDi! Kila nekila, slast je slast! Mascarpone s hořkou čokoládou rozpouštějící se na jazyku...  A navíc jednoduché na výrobu. Recept z Kwestii smaku.

Ingredience na 15 pralinek
125 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
125 g mascarpone
1 lžička likéru Amaretto (není nutné)
1 lžička silné vlažné kávy

100 g hořké čokolády na obalení
nebo kakao

Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo. Těsně před šleháním mascarpone rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout. Čokoládu spolu s kávou a likérem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone. Směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.

Ze ztuhlé směsi odkrajujeme lžičkou kousky, z kterých tvarujeme kuličky. Je potřeba pracovat rychle, protože směs rychle teplá a rozpouští se. Kuličky uložíme opět na 2 hodiny (klidně i na celou noc) do ledničky.

Kuličky obalujeme v čokoládě nebo kakau. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji jen lehounce vychladnout a obalíme v ní kuličky. Obalené pralinky dáváme zaschnout na rošt, aby měla přebytečná čokoláda kam stéci.

Uchovat maximálně 4 až 5 dnů v ledničce.



7 komentářů:

Madla řekl(a)...

Miluju lanýžky a jestli moje bolavá záda dovolí, nějaké ještě snad do Vánoc ušoulám. Tyhle vypadají perfektně, já bych k té kávové chuti ještě přidala špetku kardamonu, ten ke kávě nádherně pasuje.

Maryna řekl(a)...

Variacím se meze nekladou, Madlo :-) Jednou jsem do čokolády na obalení přidala trochu chilli, což jim taky dodalo šmrnc!

Sweet Pixel řekl(a)...

Taky jsem dělala pralinky, jsou vynikající. Použít mascarpone je dobrý nápad, díky za tip :-)

Aneta řekl(a)...

Ty vypadají úžasně! Letos už je asi nestihnu, ale zakládám na později, výborný budou i bez Vánoc ;)

Maryna řekl(a)...

Chutnat budou kdykoli. U nás na Vánoce nezůstala ani jedna :-)

Pralinka řekl(a)...

Pralinky jsou výtečné musela sem je vyzkoušet :) Sice se mi nepovedly jako na obrázku, ale chutnají přesto výtečně :) Děkuji jana

Čokoládové pralinky řekl(a)...

Vyzkouším je na Vánoce, vypadají moc dobře. Niki