pondělí 22. června 2015

Jablečný koláč se smetanovým krémem



První letní den a k tomu neděle, to chtělo jednoznačně výlet. Nebo spíš procházku, neb jsme nevytáhli paty z Brna. Někdy to úplně stačí, protože 12 km podél Svitavy je vlastně docela slušný výlet :-) a navíc je tam fakt krásně! Táhne mě to tam docela často, možná i proto, že zrovna tudy vede svatojakubská cesta Brnem, a tak se díky těm žlutým šipkám vracím aspoň na chvilku do Španělska. Každá cesta má mít svůj cíl nebo smysl, a tak jsme tu dnešní spojili s naprosto prozaickým sběrem zelených ořechů, které se teď už krájí a nakládají do lihu... Nohy nás ovšem ještě předtím  dovedly do Otevřené zahrady, abychom okoukli nově otevřenou Boromejskou zahradu se záhony bylin, zeleniny, květin a včelími úly. 
Jo a ten jablečný koláč si určitě upečte, je totiž jedna báseň! Velejemný a velekřehký.

Těsto
120 g másla
80 g moučkového cukru
3 žloutky
4 lžíce mléka
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a zamícháme do ní sůl. Máslo utřeme s cukrem do pěny,   postupně do něj zašleháme žloutky jeden po druhém a mléko po lžících. Na závěr jen velmi krátce zamícháme mouku. Vznikne lepivé měkčí těsto. Těsto namačkáme do koláčové nebo dortové formy o ∅ 24 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Dáme na 20 minut vychladit do ledničky. Mezitím si připravíme náplň.


Náplň
4 jablka
100 g kysané smetany
100 g smetany ke šlehání
2 vejce
50 g moučkového cukru

Jablka oloupeme, rozkrojíme na půl a opatrně vyřízneme jádřinec. Půlky jablek nakrojíme na plátky tak, aby držely pohromadě.

Smetany rozmícháme metličkou s vejci a cukrem. Tuto směs nalijeme na vychlazený podklad koláče, na ni naskládáme jablka. Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je koláč upečený, poznáme podle toho, že smetanová směs lehce pruží, když se jí dotkneme bříškem prstu.


Meruňková glazura
1 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce vody

Marmeládu rozmícháme s vodou. Ihned po vytažení koláče z trouby jej potřeme touto směsí. Necháme vychladnout ve formě. Vychladlý koláč dáme ještě na 2 hodiny do ledničky a teprve potom jej podáváme.




Před...
... a po
Ve Svitavě to žije i pod vodou


Zbrojovka – nechápu, proč už tam dávno nejsou lofty


Boromejská zahrada, Údolní, Brno
Boromejská zahrada, Údolní, Brno



1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Díky za tip, určitě brzy vyzkoušíme! :)

Lukáš
http://ajlaffesn.blogspot.cz/