neděle 21. června 2015

Quiche lorraine



Lotrinský koláč je jeden z nejklasičtějších francouzských slaných koláčů. Jeho nepostradatelnou ingrediencí je restovaná slanina nebo uzené.


Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu


Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.


Náplň
200 g anglické slaniny nebo uzeného
1 lžíce olivového oleje
200 g tvrdého sýru
(Ementál, Gouda...)
250 g smetany ke šlehání
100 ml mléka
4 vejce
pepř
sůl

Slaninu nakrájíme na menší kostičky a necháme ji krátce restovat na olivovém oleji. Sýr nastrouháme na hrubo. Vejce krátce vyšleháme metličkou se smetanou a mlékem, dochutíme solí a pepřem.

Předpečený podklad koláče posypeme sýrem, na něj rozprostřeme slaninu a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.



2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Na tenhle recept jsem se těšila :) Quiche plánuji udělat už dlouho, ale pořád hledám dobrý recept, a tenhle se mi líbí ! :) Děkuji za inspiraci !

mirek řekl(a)...

souhlas… vypadá to vše skvěle!!