pondělí 4. února 2019

Boží milosti – pečené




Právě frčí masopustní období, ke kterému patří boží milosti, vdolky a koblihy. Všechno pěkně smažené, protože byl čas nabírat energii na předvelikonoční půst. V dnešní době se už málokdo postí, tak je tu i zdravější pečená varianta božích milostí. A kam jinam je udělat, než na zabijačku, na kterou jsem o víkendu vyrazila.

Samozřejmě, že i tuto variantu si můžete udělat smaženou.


Suroviny
400 g hladké mouky
300 g změklého másla
3 žloutky
100 ml bílého suchého vína
špetka soli
moučkový cukr na posypání


Mouku, máslo, žloutky, víno a sůl smícháme a vypracujeme hladké těsto. V tomto případě není potřeba tak dlouho zpracovávat jako u smažené varianty. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přibližně hodinu odpočinout v ledničce.

Odležené těsto rozdělíme na tři části, z každé vyválíme plát tenký cca 1 mm a rádýlkem vykrojíme obdélníky, které uprostřed třikrát nařízneme. Jednotlivé kousky poklademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Upečené boží milosti by měly být narůžovělé a měly by se na nich tvořit charakteristické puchýřky. Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.










4 komentáře:

Jana řekl(a)...

Nádhera!Ta nadýchanost z nich jen kouká!Díky za recept,v sobotu vyzkouším!
Jana

Zubajda01 řekl(a)...

Jako každý rok jsi nezklamala a byli skvělé.

Anonymní řekl(a)...

Pro letošní masopust se u nás staly hitem! Nadýchané, křupavé a ještě nebylo třeba stát u smažení. Prostě ideál! Díky za recept!
Petra

Ferni řekl(a)...

To určitě vyzkoušíme, vypadá skvělé! :-)