úterý 29. ledna 2019

Makový koláč s drobenkou




Prosincová degustace vín schovaná za uzení už je dávno za námi, a já se konečně dostala k napsání receptu na makový koláč, který jsem tam tentokrát vzala, abychom se necpali jen klobásami, uzeným sýrem a hovězím po burgundsku. Vepřové klobásky, které jsem vyráběla na uzení už podruhé, se prý moc povedly, dokonce nebyly suché jako předloni, ale u mě zvítězil stejně tento makový koláč. Maku je v něm totiž tolik, že uspokojí každého závisláka! :-)


Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
70 g ledové vody


Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, ledovou vodu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vyválíme plát a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, přitlačíme jej k okrajům formy a na horní hraně seřízneme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, poté sundáme zátěž a dopečeme dalších 10 minut.


Náplň
250 g modrého máku
150 g moučkového cukru
15 g bramborového škrobu
300 ml kysané smetany
4 vejce
šťáva z ½ citronu

2 lžíce švestkových povidel

Mák pomeleme a promícháme jej s cukrem a bramborových škrobem. Přidáme vejce, kysanou smetanu a citronovou šťávu a vše promícháme. Předpečený korpus potřeme povidly. Na ně nalijeme makovou masu. Koláč pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 175°C.


Drobenka60 g másla
60 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
1 lžička skořice


Během pečení si připravíme drobenku. V misce zpracujeme dohromady máslo s moukou, cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.

Po 15 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 25 minut, dokud se drobenka nezbarví dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě.











8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vypadá lákavě a je přitažlivě nafocený.

Veronika řekl(a)...

Vypadá skvostně! Díky za recept.

Anonymní řekl(a)...

No tak ten musím upéct! Děkuji za recept.

Janavalovesgarden řekl(a)...

Koláč je naprosto famózní! Díky za recept, připisuji do zlatého fondu...:)
Jana

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, je lepší koláč podávat po upečení a vychladnutí nebo až po odležení třeba druhý den? Děkuji.

Maryna řekl(a)...

Je lepší až druhý den po odležení.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, kolac vypada krasne, ale muzu poprosit o recept na klobasy, kvuli kterym jsem zapomnela, ze se jedna o recept na kolac? Vypadaji naprosto naramne. Moc dekuji!

Maryna řekl(a)...

Recept na klobásky nebude, nezapsala jsem si suroviny :-(