úterý 30. října 2018

Ořechový cheesecake s povidly





Podzim u nás v pekárně patří hlavně ořechům, povidlům, čokoládě a máku a tak děláme hodně často tento ořechový cheesecake potřený povidly a posypaný karamelizovanými ořechy. Tentokrát jsem na něj použila hrušková domácí povidla, ale se švestkovými je neméně skvělý.

Suroviny na korpus
170 g máslových sušenek
70 g másla

Nejprve si připravíme formu. Protože budeme péct cheesecake ve vodní lázni, musíme dortovou formu o ∅ 24 cm velmi dobře obalit několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala spárami voda. Dovnitř formy dáme na dno pečicí papír. Vodní lázeň cheesecaku pomáhá v tom, aby se pekl rovnoměrně a díky vlhkosti v troubě nepopraskal na povrchu.

Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.


Suroviny na cheesecake
750 g měkkého tvarohu (ve vaničkách)
150 g krupicového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
3 vejce
3 žloutky

Cukr promícháme s ořechy. Přidáme k nim tvaroh, vejce a žloutky a krátce zamícháme tak, aby se vše propojilo. Do směsi se nesmí dostat moc vzduchu.

Směs přelijeme do formy na připravený korpus. Na povrchu ji uhladíme. Formu přikryjeme alobalem tak, aby se nedotýkal tvarohové směsi. Cheesecake díky tomu zůstane po upečení bílý. Formu postavíme do větší nádoby (plech s vyššími okraji), do nádoby nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat do poloviny výšky dortové formy. Pečeme 75 minut na střední příčce v troubě vyhřáté na 160°C bez ventilátoru. Upečený cheesecake musí být na povrchu hladký a pevný, při dotknutí prstem musí pružit. Necháme jej vychladnout ve formě a potom jej opatrně vyjmeme. Pokud jsme měli formu zabalenou v alobalu, tak ten je potřeba ihned po vytažení z formy sundat.

K ozdobení
hrst vlašských ořechů
2 lžíce krupicového cukru
3 lžíce povidel (použila jsem hrušková, ale mohou být i švestková)
švestky nebo blumy

Ořechy nasekáme nožem na menší kousky, na pánvičce je spolu s cukrem opražíme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Ořechy přendáme vychladnout na kousek pečícího papíru a poté je rozlámeme na menší kousky.

Povrch cheesecaku potřeme povidly a ozdobíme karamelizovanými ořechy a kousky švestek nebo blum.



5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, Maryno, cheesecake vypadá nádherně. Ta povidla mažete na již vychladlý dort nebo může být teplý?Děkuji moc a zdravím, Denisa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, ne, potírá se vychladlý. Doplnila jsem v receptu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, Maryno, děkuji za recept, upekla jsem ho včera a musím říct, že i když moc cheesecake nemám ráda, tenhle je opravdu chuťově výborný a s těmi ořechy (a taky povidly) je to skvělý nápad :-)
S pozdravem Markéta od Karlštejna

Anonymní řekl(a)...

dobry den, musi se pect ve vodni lazni ?
Mam horkovzdusnou, ventilator jede porad.

Maryna řekl(a)...

Vážený Anonyme, ano, musí se péct ve vodní lázni. Maryna